Pieczone żeberka • przepis • składniki • przygotowanie
Szybki sposób na marynowane żeberka podane z chrupiącymi grzankami i limonką! Zasmakuj w klasyce dzięki przepisowi Karola!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYPRAWIAMY ŻEBERKA
Żeberka obficie posypujemy z obu stron solą i pieprzem. Odkładamy.
PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ
Ketchup dodajemy do miseczki, rozcieńczamy wodą i dokładnie mieszamy. Dodajemy drobno posiekany czosnek, syrop klonowy, sos worcestershire i skórkę startą z limonki.
PIECZEMY ŻEBERKA
Dno naczynia żaroodpornego skrapiamy olejem i przekładamy do niego żeberka. Obtaczamy je w oleju i zalewamy marynatą.
PIECZEMY CIABATTĘ I PODAJEMY ŻEBERKA
Ciabattę kroimy na kromki i układamy na blasze do pieczenia. Skrapiamy z obu stron olejem i posypujemy roztartym w dłoniach tymiankiem. Pieczemy ok. 5 minut, aż grzanki się zarumienią. Upieczone skrapiamy marynatą z żeberek.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
776,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
194,2 kcal
Tłuszcz
7,1 g
Węglowodany
31,2 g
Błonnik
2,5 g
Białko
2,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

3 słodkie pasty kanapkowe
Trzy pasty kanapkowe – z wiórków kokosowych, pistacji i pestek dyni. Która stanie się Twoim ulubionym dodatkiem do śniadania? Wypróbuj przepisy Pawła!

Wrap z łososiem i warzywami
Wrapy z łososiem, warzywami i serkiem śmietankowym, czyli znakomity pomysł na domowy lunch, którego nie trzeba odgrzewać. Świetny do pracy lub szkoły.

Kokosowa konfitura z mango
Spróbuj egzotycznej konfitury z mango i mleczkiem kokosowym!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ciasto cytrynowo-pomarańczowe z migdałami
Przysmak, w którym aż roi się od migdałów. Słodki, pełen chrupiących orzechów, pachnący cytrusami… po prostu pyszny!

Kurczak w winie
Coq au vin to nic innego jak aromatyczny kurczak, skąpany w sosie z dodatkiem wina i ziół. Doskonale smakuje z chrupiącą bagietką.

Chatka Puchatka — ciasto bez pieczenia
Chatka Puchatka, znana również jako Chatka Baby Jagi, to kultowe ciasto bez pieczenia, które było niezwykle popularne w czasach PRL-u. Ciasto zachwyca swoim pysznym smakiem, prostotą przygotowania oraz charakterystycznym kształtem przypominającym domek. Jak je zrobić? Przekonajcie się sami!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Placek cebulowy
Proste, sycące i smaczne danie na cieście drożdżowym, które jest alternatywą dla klasycznej pizzy. Palce lizać!

Wegańskie hot dogi w domowych bułkach
Domowe bułeczki, prażona cebulka i sos musztardowy. Poznaj przepis na idealne wegańskie hot dogi według pomysłu Kingi Paruzel!

Budyń waniliowy z jabłkami
Domowy budyń waniliowy z kruchymi herbatnikami i warstwą tartych jabłek – deser jak z babcinego podwieczorku w wykonaniu Kingi Paruzel!