Perłowa owsianka • przepis • składniki • przygotowanie
Cudownie kremowa i kokosowa alternatywa dla owsianki to świetna propozycja pożywnego śniadania! Podawaj ją z dowolnymi owocami.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY KASZĘ JĘCZMIENNĄ
Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie według wskazówek podanych na opakowaniu. Odcedzamy na sicie.
PRZYGOTOWUJEMY PERŁOWĄ OWSIANKĘ
Ugotowaną kaszę jęczmienną przekładamy do miski. Dodajemy mleczko kokosowe, syrop klonowy, kardamon oraz skórkę startą z limonki. Całość miksujemy za pomocą blendera. Masy nie musimy miksować dokładnie: mogą w niej pozostać większe ziarna kaszy.
PODAJEMY PERŁOWĄ OWSIANKĘ
Perłową owsiankę nakładamy do misek i dekorujemy ulubionymi sezonowymi owocami, np. malinami i borówkami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
859 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
429,5 kcal
Tłuszcz
21,7 g
Węglowodany
55,6 g
Błonnik
6,9 g
Białko
6,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kotlet schabowy w migdałowej panierce
Spróbuj kotleta schabowego w nowoczesnej wersji według Darii! Doskonale smakuje z purée z rukoli.

Racuchy ze szpinakiem i kozim serem
Szukasz pomysłu na sycące śniadanie? Wypróbuj przepis na doskonałe racuchy ze szpinakiem i serem kozim!

CIASTO MILIONERA
Ciasto na bogato? Pewnie! Kruche ciasto z migdałami, orzechami laskowymi, masą krówkową i… jadalnym złotem! Musicie spróbować!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Omlet biszkoptowy z borówkami i serkiem
Puszysty omlet z mąki orkiszowej, który podasz z delikatnym serkiem waniliowym i borówkami. Brzmi jak pomysł na idealne śniadanie? Wypróbuj przepis Pawła, by się przekonać!

Owsianka na mleku
Owsianka na mleku z owocowym sokiem będzie doskonałym pomysłem na szybkie śniadanie dla całej rodziny!

Kanapka z awokado, łososiem i superfoods
Na superdobry początek dnia: kanapka z superfoods! Wykorzystaj chleb pełen ziaren do przygotowania apetycznych kromek z łososiem, awokado, ziarnami i suszonymi owocami.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka włoska Panzanella
Włoskie sałaty stanowią osobne dania, którymi spokojnie można się najeść. Proste, minimalistyczne sałaty z wysokiej jakości składników wyróżniają się wyjątkowym smakiem i aromatem. Jedną z najbardziej znanych i lubianych rodzajów włoskich sałatek jest tradycyjna, toskańska Panzanella. W tym artykule zdradzimy Ci nie tylko przepis, ale także historię powstania tej pysznej kompozycji.

Bresaola z grillowaną gruszką i chipsami serowymi
Wyjątkowa polędwica wołowa, czyli bresaola, podana z grillowaną gruszką i chrupiącymi dodatkami to prawdziwa uczta dla podniebienia. Przygotuj ją i zaskocz bliskich połączeniem smaków, które charakteryzują to danie.

Sałatka ze szpinaku z trzema serami
Sałatka ze szpinaku z gorącym, pieczonym serem camembert, a także serem stilton i cheddar. Smak serów przełamuje w niej słodkawe jabłko i lekko kwaśny domowy winegret.