Panforte • przepis • składniki • przygotowanie
Tradycyjny deser we włoskim stylu! Bogate w bakalie, charakterystyczne ciasto przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkości.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRAŻYMY MIGDAŁY I ORZECHY
Migdały i orzechy laskowe prażymy w piekarniku na blaszce przez 10-12 minut w 190°C (termoobieg).
ŁĄCZYMY SYPKIE SKŁADNIKI Z
ORZECHAMI, MIGDAŁAMI I SKÓRKĄ POMARAŃCZOWĄ: W dużej misce mieszamy pokrojone w grubsza kostkę figi i daktyle, skórę otartą z pomarańczy, orzechy, przesiane kakao, przesianą mąkę, cynamon, gałkę muszkatołową oraz imbir.
ZAGOTOWUJEMY MIÓD Z CUKREM
W małym garnku doprowadzamy do zagotowania miodu z cukrem (gotujemy około 10 sekund). Zalewamy miodem suche składniki. Energicznie mieszamy, aż masa zgęstnieje.
PIECZEMY PANFORTE
Masę przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 45 minut w temperaturze 155°C. Studzimy, posypujemy cukrem pudrem i ozdabiamy plasterkami fig lub daktyli. Najlepiej smakuje podane w cienkich plastrach.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3497 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
349,7 kcal
Tłuszcz
14,5 g
Węglowodany
54,7 g
Błonnik
6,8 g
Białko
6,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Filety z pstrąga z gratin z ziemniaków i kopru włoskiego
Gratin z ziemniaków i kopru włoskiego to doskonałe połączenie smaków, które podkreśla smak pstrąga. Zobacz, jak je przygotować!

Wytrawna babka z groszkiem i prosciutto cotto
Jeszcze nigdy przygotowanie babki nie było tak proste i szybkie! Idealna babka w wersji wytrawnej z groszkiem i prosciutto cotto podbije Wasze stoły i serca!

Sernik na zimno z galaretką z truskawkami
Najlepsze słodkie na lato? Takie, którego nie trzeba piec i które ma dużo świeżych owoców! Idealny będzie więc sernik na zimno z galaretką z truskawkami, który zachwyci smakiem i ochłodzi w gorący dzień.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sernik cytrynowy na zimno
Klasyczne ciasto w eleganckim wydaniu. Warto poświęcić chwilę na jego przygotowanie, bo wygląda i smakuje wspaniale!

Wegańskie leczo ze śliwką
Przepis na wegańskie leczo Kingi Paruzel czeka na Ciebie! Zobacz, jak szybko i łatwo przygotujesz ten doskonały posiłek!

Curry
Aromatyczne curry z domową mieszanką przypraw, warzywami i mleczkiem kokosowym zachwyci Cię smakiem i łatwością z jaką je przygotujesz!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tradycyjne powidła śliwkowo-czekoladowe
By sezon na śliwki trwał dłużej, zamknij je w słoiku! Najlepiej w towarzystwie czekolady. Powidła Pawła to pyszny, domowy dodatek do ciepłych bułeczek lub naleśników.

Makaron ze szpinakiem
Makaron ze szpinakiem w śmietanowym sosie to klasyczne połączenie smaków, które zachwyca swoją prostotą. Ta niezwykle aromatyczna potrawa stanowi doskonały przykład eleganckiego dania, które można przygotować w zaledwie kilkanaście minut. Jak przyrządzić rewelacyjny makaron ze szpinakiem, śmietaną i sporą ilością sera? Odkryj naszą recepturę!

Krewetki z warzywami
Lekkie, świeże danie z krewetek i warzyw będzie idealną przekąską lub lekkim obiadem. Spróbuj, jak owoce morza smakują z limonkowym sosem!