Pamuła – zupa owocowa z okrasą • przepis • składniki • przygotowanie
Zaskakująca, tradycyjna zupa owocowa z okrasą. Połączenie dobrze wysmażonego, wędzonego boczku, młodych ziemniaczków i kwaskowatej zupy na pewno zachwyci niejednego smakosza polskiej kuchni!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
KROIMY I SMAŻYMY BOCZEK
Od wędzonego boczku odkrawamy skórkę. Tak przygotowany boczek kroimy w kostkę. Na patelnię dajemy odrobinę oleju i pokrojony w kostkę boczek. Smażymy, aż się przypiecze, pilnując, by się nie spalił.
PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ ZUPY
Wodę zagotowujemy i dodajemy cukier. Do gotującej się wody wrzucamy wiśnie i gotujemy przez ok. 15 minut. Po tym czasie dodajemy owoce czerwonej porzeczki z jednej gałązki.
ZABIELAMY ZUPĘ
Jedną chochlę gorącej bazy zupy przelewamy do miski i dodajemy śmietankę. Całość dokładnie mieszamy i przelewamy do garnka z gotującymi się owocami. Doprowadzamy zupę do wrzenia.
ZAGĘSZCZAMY ZUPĘ
Łyżeczkę mąki mieszamy z odrobiną śmietanki. Ponownie dodajemy chochlę gorącej zupy i dokładnie mieszamy. Taką mieszankę wlewamy do garnka z gotującą się pamułą. Gotujemy zupę jeszcze ok. 10 minut.
PODAJEMY PAMUŁĘ
Do miski przelewamy ok. 3 chochli zupy, wykładamy kilka rozdrobnionych ziemniaków i okraszamy kilkoma łyżkami smażonego boczku wraz z tłuszczykiem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1281,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
213,6 kcal
Tłuszcz
14,8 g
Węglowodany
17,2 g
Błonnik
3,9 g
Białko
3,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Chlebek z pieczonych bananów
Przepis dla wszystkich tych, którzy cenią sobie wyjątkowe pieczywo! Jest tu wszystko, czego może oczekiwać prawdziwy smakosz – lekko wilgotny środek i chrupiąca skórka, które doskonale komponują się z dodatkiem masła orzechowego czy jogurtu naturalnego.

Remulada
Remulada to wyjątkowy sos majonezowy, który doskonale się sprawdzi podany jako dodatek do jajek, wędlin, a nawet świeżych lub grillowanych warzyw.

Kremowa zupa pomidorowa z papryką
Niezwykła, kremowa zupa pomidorowa z papryką. To prawdziwa bomba smaku i aromatu, która odmieni Twoje podejście do pomidorówki! Sprawdź, jak ją przygotować.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Filet z łososia w peperonacie
Lekkie, świeże, szybkie – takie są dania kuchni śródziemnomorskiej. Właśnie z niej pochodzi nasz przepis na łososia.

Zupa z fasolki szparagowej
Prawdziwe smaki lata i dzieciństwa! Przygotuj letnią zupę z fasolką i pulpecikami wg przepisu Karola, by przywołać wspomnienia prostej i pysznej kuchni mamy oraz babci.

Tantuni wrap
Przepyszny i łatwy w wykonaniu przepis na wyrazisty wrap z mięsem mielonym i aromatycznymi dodatkami. Nie czekaj, po prostu: łap ten wrap!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pieczone szparagi à la caprese
Szukasz przepisu na błyskawiczny, wiosenny obiad? Już nie musisz! Te pieczone szparagi, podane z pomidorkami, mozzarellą mini i świeżą bazylią to danie idealne.

Owsiane babeczki śniadaniowe
Szukasz pomysłu na pyszne śniadanie? Spróbuj babeczek śniadaniowych w trzech smakach według przepisu Kingi Paruzel!

Gyros warzywny
Pyszny gyros warzywny podany w picie z aromatycznym sosem jogurtowym z fetą będzie świetną propozycją kolacji dla całej rodziny. Sprawdź, jak smakuje takie połączenie.