Pączusie — mini pączki na jeden kęs! • przepis • składniki • przygotowanie
Mini pączusie to idealna propozycja na słodką przekąskę, która zadowoli wszystkich łasuchów. Te małe, puszyste pączki są nie tylko smaczne, ale również szybkie i łatwe do przygotowania. Odkryjcie przepis na pyszne pączusie na jeden kęs!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 24
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY TWARÓG
Twaróg wkładamy do miski i ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków, aby go rozdrobnić.
DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW
Do miski dodajemy mąkę, jajka, proszek do pieczenia oraz cukier.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI
Mieszamy składniki łyżką, a potem wyrabiamy ciasto ręcznie, aż zgęstnieje i stanie się klejące.
FORMUJEMY PĄCZKI
Z ciasta formujemy małe kulki. Po każdej kulce moczymy ręce w wodzie, aby łatwiej formowało się pączusie. Gotowe kulki odkładamy na deskę tak, by się ze sobą nie stykały.
ROZGRZEWAMY OLEJ
Do garnka wlewamy olej i rozgrzewamy do temperatury 165°C (sprawdzamy ją termometrem).
SMAŻYMY PĄCZKI
Smażymy pączki partami — powinny być zanurzone w oleju co najmniej w połowie. Obracamy je patyczkiem do szaszłyków na drugą stronę po 2-3 minutach, gdy nabiorą złotego koloru. Gdy pączki się zarumienią z drugiej strony, wyciągamy je łyżką cedzakową na talerze wyłożone ręcznikiem kuchennym. Sprawdzamy temperaturę oleju termometrem i powtarzamy procedurę, aż usmażymy wszystkie pączusie.
OPRÓSZAMY PĄCZKI CUKREM PUDREM
Nabieramy cukier puder do sitka i posypujemy nim pączusie. Po wystygnięciu pączki są gotowe do serwowania. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
9838,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
409,9 kcal
Tłuszcz
37,7 g
Węglowodany
15,4 g
Błonnik
0 g
Białko
4,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Bezglutenowe pyzy ze śliwkami
W zależności od regionu Polski – pyzy lub pampuchy! Bezglutenowe, na mące gryczanej z pysznym sosem śliwkowym!

Kluski kładzione
Kluski kładzione – idealne do zupy, z dowolnym sosem, parmezanem lub ze skwarkami. A w jakiej wersji Ty lubisz je najbardziej? Przygotuj je samodzielnie! To naprawdę proste!

Szarlotka z winogronem
Klasyczny wypiek z kruchego ciasta i jabłek wzbogacony dodatkiem winogron. Taką smaczną szarlotkę może przygotować każdy!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sernik ciasteczkowy
Kremowy i pysznie korzenny sernik z ciasteczkami Speculoos smakuje szczególnie dobrze jesienią i zimą, gdy połączenie wyrazistych smaków przypraw rozgrzewa nasze kubki smakowe.

Shake sojowy z jagodami i gruszką
Shake na mleku sojowym może smakować równie dobrze. Szczególnie w połączeniu ze słodkimi owocami.

Gravlax z tartymi buraczkami
Gravlax, czyli łosoś peklowany w soli i cukrze, a także… buraczkach! To wyjątkowe połączenie, które zachwyci niejedno podniebienie.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tarta z Linzu
Wypróbuj przepis na austriacki przysmak – tartę na kruchym cieście, wypełnioną nadzieniem z czerwonych i czarnych porzeczek. Najlepiej smakuje z bitą śmietaną!

Kaszanka z jabłkami i tymiankiem z grilla
Upieczona z jabłkiem i tymiankiem kaszanka przeniesie do kulinarnego raju każdego miłośnika grilla.

Kolorowe pasty kanapkowe
Dzięki temu przepisowi Twoje kanapki zawsze będą kolorowe i apetyczne! Wybieraj spośród past – z burakiem, łososiem, pieczoną rybą i suszonymi pomidorami