Naleśniki jogurtowe z syropem kokosowym z sałatką z truskawek i ogórka • przepis • składniki • przygotowanie
Świeże i orzeźwiające danie Karola Okrasy - naleśniki o kokosowym smaku z sałatką truskawkowo-ogórkową!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
SMAŻYMY NALEŚNIKI
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą pianę. Wlewamy jogurt, mleko, delikatnie ubijamy. Dodajemy mąkę, olej i łączymy całość w jednolitą masę. Z ciasta smażymy z obu stron niewielkie, delikatnie zrumienione naleśniki.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI NA SYROP
Limonkę sparzamy i ścieramy z niej skórkę oraz wyciskamy cały sok. Skórkę i sok z limonki, miód, masło, mleczko kokosowe i sok ananasowy zagotowujemy. Redukujemy na małym ogniu do otrzymania lekko zawiesistej konsystencji.
MIESZAMY SKŁADNIKI SAŁATKI
Ogórek obieramy, kroimy w plasterki o szerokości do 1 cm i mieszamy z likierem, posiekaną miętą, miodem oraz sokiem z całej limonki. Odstawiamy na 10 minut. Truskawki myjemy, kroimy na połówki lub ćwiartki, dodajemy do ogórka.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1708,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
427,2 kcal
Tłuszcz
21,1 g
Węglowodany
42,9 g
Błonnik
12,9 g
Białko
12,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zalewajka
Jedna z najbardziej charakterystycznych zup kuchni regionalnych, która w smaku przypomina żurek. To pyszne danie, dzięki dodatkowi kiełbasy i boczku, jest nie tylko niezwykle aromatyczne, ale też sycące.

Dressing musztardowo-miodowy
Dressing musztardowo-miodowy to idealny dodatek do sałatek, grillowanego kurczaka, a także kanapek. Spróbuj!

Pieczona nadziewana papryka
Przystawka dla fanów intensywnego smaku. Ostra papryka, słony ser, aromatyczna pinia i rozmaryn komponują się doskonale.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Halloumi z salsą pomidorowo-brzoskwiniową
Szukasz przepisu na pyszne danie, które pachnie latem i smakuje Grecją? Już nie musisz! Przygotuj halloumi z salsą pomidorowo-brzoskwiniową i rozkoszuj się tym posiłkiem, który będzie idealną, lekką kolacją.

Herbata śliwkowo-czekoladowa
Śliwka i czekolada – połączenie smaków, które zawsze się sprawdza. A gdyby tak wykorzystać je w herbacie? Sprawdź, jak przygotować ten fantastyczny napój.

Sałatka szopska
Sałatka szopska to potrawa pochodząca z kuchni bułgarskiej, wymyślona na potrzeby turystyki, która zachwyca swoim prostym, wyrazistym smakiem oraz kolorowym wyglądem. Świeży pomidor, podpieczona papryka, zielony ogórek, czerwona cebula i słony ser tworzą kompozycję, która świetnie sprawdzi się zarówno jako lekka przekąska, jak i letni obiad. Odkryj wraz z nami jak zrobić tę pyszną sałatkę!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Karp w migdałach
Zwykły karp w niezwykłej odsłonie. Migdałowa panierka i winno-rodzynkowy sos tworzą z tej ryby coś wyjątkowego.

Crumble bars z rabarbarem i wiśniami
Łatwe w przygotowaniu ciasto, a do tego wegańskie i bezglutenowe! Wypróbuj przepis Kingi.

Tagliatelle z koprem włoskim i kaparami
Spróbuj połączenia kopru włoskiego z kaparami i twarogiem! To doskonały dodatek do makaronu, na ciepło i na zimno!