Metrowiec • przepis • składniki • przygotowanie
Ciasto metrowiec to jeden z tych wypieków, które przywołują wspomnienia z dzieciństwa, bo chętnie pieczony był przez nasze mamy i babcie. Warstwowe, lekkie, czekoladowe i po prostu pyszne – to ciasto zasługuje na to, aby przywrócić mu jego dawną świetność. Odkryjcie nasz przepis na metrowiec!

Czas przygotowania
385 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
UBIJAMY BIAŁKA
Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka wlewamy do kubka, a białka do miski i ubijamy je na sztywną pianę.
DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW
Ubijamy białka i powoli dodajemy oba cukry, a potem pojedynczo, delikatnie żółtka. Gdy całość się połączy, dodajemy stopniowo wodę oraz olej.
DODAJEMY MĄKĘ I PROSZEK DO PIECZENIA
Do masy dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, a potem miksujemy wszystko na małych obrotach, aż składniki się połączą.
PIECZEMY CIASTO
Keksówkę smarujemy masłem i podsypujemy mąką, a potem wylewamy do niej ciasto i wyrównujemy. Pieczemy przez ok 35-40 minut. Po upieczeniu zostawiamy ciasto w piekarniku i studzimy przy uchylonych drzwiczkach przez 15 minut, a potem wyciągamy z pieca i studzimy całkowicie. Wyciągamy z keksówki, podważając brzegi. Formę myjemy i osuszamy.
POWTARZAMY KROKI
Przygotowujemy ciasto dokładnie w ten sam sposób, wzbogacając je o kakao. Wsypujemy je do masy w tym samym momencie, co mąkę i proszek do pieczenia.
PIECZEMY CIEMNE CIASTO
Keksówkę ponownie smarujemy masłem i obsypujemy mąką i przelewamy do niej ciasto. Pieczemy przez 35-40 minut i studzimy w ten sam sposób.
PRZYGOTOWUJEMY BUDYŃ
Do rondelka wlewamy 400 ml mleka i podgrzewamy je. Dodajemy oba cukry i mieszamy. Gotujemy, aż cukier się rozpuści.
MIESZAMY SKROBIĘ Z ŻÓŁTKAMI
Do osobnej miski wbijamy oddzielone od białek żółtka (białka wlewamy do kubka). Dodajemy resztę mleka i mieszamy. Dodajemy skrobię ziemniaczaną i energicznie mieszamy, by pozbyć się grudek.
DODAJEMY SKROBIĘ DO RONDELKA
Do gotującego się mleka z cukrem dodajemy zawartość miski i wszystko mieszamy. Gotujemy, cały czas mieszając, aż budyń zgęstnieje i odstawiamy do przestygnięcia. Przykrywamy budyń folią tak, by dotykała jego powierzchni.
UBIJAMY MASŁO
Do drugiej miski przekładamy masło i ubijamy je mikserem na puszystą masę.
DODAJEMY BUDYŃ DO MASŁA
Wystudzony budyń dodajemy stopniowo do puszystej, maślanej masy. Miksujemy, aż wszystko się połączy. Odstawiamy do lodówki na 10 minut.
KROIMY I ŁĄCZYMY OBA CIASTA
Oba ciasta kroimy na kromki. Każdą z nich smarujemy masą budyniową i łączymy naprzemiennie – raz ciasto jasne, raz ciasto ciemne, jedna kromka za drugą. Układamy w ten sposób na desce lub innej tacy odpowiednich rozmiarów długie, dwukolorowe ciasto. Jeśli nie mamy miejsca w lodówce na tak długie ciasto, zamiast jednego długiego, możemy złożyć dwa krótsze ciasta, jedno obok drugiego. Następnie od góry i po bokach wyrównujemy krem nożem i ostrożnie wkładamy ciasto do lodówki.
PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ
W rondelku rozpuszczamy masło.
DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW
Do roztopionego masła dodajemy cukier puder, mleko i kakao. Całość dokładnie mieszamy i ściągamy z kuchenki.
WYKAŃCZAMY CIASTO
Wyciągamy ciasto z lodówki i polewamy je gotową polewą, tak aby przykryła dokładnie wszystkie boki.
CHŁODZIMY CIASTO
Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki, aby polewa mogła stwardnieć. Gdy to nastąpi, możemy przejść do krojenia ciasta - należy robić to na ukos, by uwidoczniły się pionowe pasy ciast i kremu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
9609,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
961 kcal
Tłuszcz
52,9 g
Węglowodany
103,3 g
Błonnik
0 g
Białko
17,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ucierane ciasto maślane z jabłkami i maślaną kruszonką
Jabłka i kruszonka to składniki pysznego ciasta, którym kusi Paweł. Dasz się namówić?

Kokosowa konfitura z mango
Spróbuj egzotycznej konfitury z mango i mleczkiem kokosowym!

Long drink bananowo-czekoladowy z rumem
Spróbuj orzeźwiającego drinka z bananami, czekoladą i rumem!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Duszone żeberka – przepis
Żeberka duszone w sosie własnym to danie, które zachwyca wyjątkowym smakiem i boskim aromatem rozchodzącym się po całej kuchni podczas ich przygotowywania. Duszenie żeberek pozwala zachować ich soczystość i miękkość, jednocześnie wzbogacając ich smak różnorodnymi dodatkami. Jak zrobić pyszne duszone żeberka? Odkryj przepis Kuchni Lidla na to klasyczne danie!

Sorbet truskawkowy
Lato to czas na orzeźwiające napoje i desery. W ciepłe, letnie dni nic nie równa się smakowi domowego sorbetu zrobionego z truskawek. Wykorzystując te sezonowe owoce, można stworzyć niezwykle smaczny deser, który przyniesie Ci odświeżenie w te najbardziej upalne popołudnia. Jak zrobić domowy sorbet truskawkowy? Odkryj tę prostą recepturę wraz z nami!

Galareta wieprzowa
Galareta wieprzowa, znana również jako zimne nóżki, zylc, meduza czy galart, to potrawa, którą znamy z rodzinnych uroczystości. Ta wyjątkowa przekąska potrafi zachwycić swoim smakiem i wyglądem. Galareta jest w naszej tradycji kulinarnej od wieków i przepisy na nią zmieniały się wraz z czasem. Jak dziś zrobić pyszną galaretę wieprzową? W tym artykule zdradzimy Ci, jak to zrobić!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kanapki z batata z jajkiem w koszulce
Kanapki, ale bez pieczywa! Na spodzie z batata można ułożyć wspaniałą śniadaniową kompozycję – na przykład taką z jajkiem w koszulce, awokado i pomidorkami. Pycha!

Masło orzechowe
Tylko trzy proste składniki wystarczą, by przygotować pyszne, domowe masło orzechowe! Posmaruj nim pieczywo lub wykorzystaj je w potrawach kuchni w stylu azjatyckim.

Pizza rzymska
Rzymska pizza, zwana także pizzą al taglio lub al trancio, znana jest ze swojego wyjątkowego smaku i nietypowego wyglądu. Podłużna pizza sprzedawana na kawałki na ulicach Rzymu i innych okolicznych miast jest nieodłącznym elementem kulinarnego dziedzictwa Włoch. Jak przygotować podłużną pizzę rzymską z ziemniakami (con patate)? Poznaj triki na ten pyszny, włoski przysmak.