Makaron z krewetkami i sosem tapenade • przepis • składniki • przygotowanie
Lekka propozycja obiadowa w stylu śródziemnomorskim: wyrazisty smak oliwek z krewetkami oraz wytrawnym winem.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
KREWETKI ROZMRAŻAMY, PŁUCZEMY
i osuszamy.
DYMKI CZYŚCIMY I
kroimy w krążki.
OLIWKI OSĄCZAMY I
siekamy niezbyt drobno.
CZOSNEK OBIERAMY I
kroimy w małe plasterki. LIŚCIE TYMIANKU OBRYWAMY: i siekamy.
MAKARON GOTUJEMY WE
wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
WODĘ PO MAKARONIE
zostawiamy.
PODSMAŻAMY DYMKĘ NA
2 łyżkach gorącej oliwy aż do zeszklenia.
DODAJEMY OLIWKI, DOPRAWIAMY
tymiankiem, solą i pieprzem. PODLEWAMY WINEM I: dusimy.
DODAJEMY 1-2 ŁYŻKI
wazowe wody z gotowania makaronu, dusimy przez chwilę, a następnie przekładamy do dużej, wcześniej ogrzanej miski.
POZOSTAŁĄ OLIWĘ ROZGRZEWAMY
na patelni.
SMAŻYMY NA NIEJ
krewetki z czosnkiem przez 2-3 minuty, obracając.
ODCEDZONY WCZEŚNIEJ MAKARON
dodajemy wraz z krewetkami do sosu i mieszamy, a następnie doprawiamy do smaku.
PODAJEMY NATYCHMIAST.
WSKAZÓWKA
ZIELONE OLIWKI: można częściowo, według uznania, zastąpić łagodnymi, czarnymi oliwkami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2390 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
597,5 kcal
Tłuszcz
15,7 g
Węglowodany
78,3 g
Błonnik
29,8 g
Białko
29,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Faszerowana feta
Niebanalna propozycja na grill party: ser feta w zupełnie nowym wydaniu, kuszący aromatem karczochów, pomidorów i oliwek.

Faszerowana papryka na śniadanie
Chcecie poznać doskonałą opcję na pyszne śniadanie? Sprawdź przepis Pauli na faszerowane papryki wypełnione szynką, oliwkami, jajkami i innym dobrem! Smacznego!

Trio sosów do grilla
Trzy sosy, które idealnie sprawdzą się na każdym spotkaniu przy grillu i z każdą potrawą. Przekonaj się, jak łatwo je przygotować.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka z arbuzem, melonem i mozzarellą
Upały to idealny czas na lekki, orzeźwiający posiłek, taki jak sałatka na bazie rukoli, z ożywczym melonem i arbuzem.

Jaglanka mango lassi
Aksamitna jaglanka o smaku mango lassi, która – dzięki dodatkowi serka wiejskiego – ma w sobie ekstraporcję białka. Przygotuj to danie i ciesz się pożywnym i pysznym śniadaniem!

Wegańskie gofry
Zobacz, jak przygotować gofry w dwóch wersjach smakowych i kolorystycznych! Jasne pachną cynamonem, a ciemne – kakao i wanilią!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Bulion warzywny
Oto baza wielu zup i dań – bulion! Sprawdź, jakie warzywa połączyć ze sobą, aby otrzymać z nich niezwykle smaczną esencję.

Marynata grillowa do mięsa drobiowego
Smakowity sposób na mięso z grilla? Marynowanie! Wypróbuj nasz przepis na pyszną jogurtową marynatę i dodaj smaku swoim potrawom.

Chrupiące ciepłe lody
Chrupiące ciepłe lody? To brzmi jak przepis na pyszny deser niezależnie od pory roku! Zobacz, jak w prosty i smakowity sposób wykorzystać płatki śniadaniowe.