Makaron z fasolką szparagową • przepis • składniki • przygotowanie
Kolorowy makaron ze świeżą fasolką szparagową w aromatycznym maślano-serowym sosie. To idealne danie dla osób lubiących ostrzejsze smaki, koniecznie go spróbuj!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Fasolkę dokładnie myjemy i obcinamy jej końcówki. Czosnek drobno siekamy. Pół papryczki chili kroimy w dość cienkie plastry. Liście bazylii rwiemy na mniejsze kawałki. Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół.
GOTUJEMY I HARTUJEMY FASOLKĘ
Fasolkę gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie przez 2-3 minuty tak, aby nadal pozostała chrupiąca. Następnie wyławiamy ją z wody, używając łyżki cedzakowej, i przekładamy na chwilę do wody z lodem.
GOTUJEMY MAKARON
Wodę po fasolce ponownie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy w niej makaron – najlepiej przez ok. 2 minuty krócej, niż zaleca producent. Zachowujemy jedną chochlę wody po gotowaniu makaronu, będzie potrzebna do przygotowania sosu.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Na patelni umieszczamy czosnek, chili, 3 łyżki masła i oliwę. Składniki podgrzewamy, aż zaczną pachnieć. Następnie dodajemy liście bazylii, wodę po gotowaniu makaronu, fasolkę i makaron. Całość dokładnie mieszamy i dodajemy jeszcze 1 łyżkę masła. Następnie makaron doprawiamy parmezanem startym na tarce o drobnych oczkach i ponownie mieszamy.
PODAJEMY MAKARON
Makaron przekładamy na talerze, ozdabiamy pomidorkami koktajlowymi i liśćmi świeżej bazylii.
Wartości odżywcze
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Napój radości
Przypominający w smaku likier jajeczny napój bezalkoholowy, który można podawać na gorąco, na zimno lub jako dodatek do kaw i deserów. Koniecznie sprawdźcie, jaki jest pyszny i ile przynosi radości!

Paluszki rybne z mintaja z sosem tatarskim
Obiad z rybą w roli głównej – delikatne kawałki filetów z mintaja panierowane i podane z klasycznym sosem tatarskim.

Pesto z suszonych pomidorów
Pesto z suszonych pomidorów, znane także pod nazwą pesto rosso, to młodszy kuzyn klasycznego alla Genovese o równie pysznym i wyjątkowym smaku. Słone pomidory w połączeniu z delikatnymi migdałami, oliwą z oliwek, odrobiną czosnku i intensywnym parmezanem tworzą połączenie, które zdobyło serca miłośników kuchni z całego świata. Jak zrobić dobre pesto rosso? Zrób je razem z nami!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kanapka z grillowanym serem halloumi
Kanapka z pity? W tym daniu inspirowanym kuchnią grecką to jak najbardziej możliwe! Przygotuj tę pyszną kanapkę na ciepło i spróbuj czegoś nowego podczas kolejnej kolacji.

Kawa z imbirem
Rozgrzewająca może być także kawa. Rozsmakuj się w tej z imbirem i bitą śmietaną!

Cookie box: ciasteczka maślane z orzechami
Te wyjątkowe ciasteczka możesz przygotować dla siebie lub obdarować nimi kogoś bliskiego! Spróbuj wszystkich trzech wersji i stwórz wyjątkowy cookie box!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Proteinowy wrap z serka wiejskiego
Dobre danie pełne białka idealne dla osób, które dbają o swoją sylwetkę. Dostarczy niezbędnych wartości odżywczych i pysznie smakuje.

Ciasto z truskawkami i galaretką
Truskawki, galaretka, chrupiące wafelki – to ulubione smakołyki dzieci. Co z nich można zrobić? Pyszne ciasto truskawkowe według przepisu Pawła Małeckiego!

Łosoś w pomarańczach na kapuście pekińskiej
Łosoś w pomarańczach to pyszna kompozycja smakowa, której musisz spróbować!