Makaron tagliolini z kalafiorem i goździkami • przepis • składniki • przygotowanie
Klasyczne makaronowe wstążki z oryginalnym warzywnym sosem. Goździki dodają tej potrawie niepowtarzalnego smaku.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE W GARNKU
o grubym dnie rozgrzewamy oliwę z oliwek.
WRZUCAMY POKROJONĄ W
piórka cebulę i podsmażamy, aż się zeszkli.
DODAJEMY POKROJONE POMIDORY
z puszki i całość gotujemy około 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
DO SOSU DODAJEMY
bulion, goździki oraz podzielone na niewielkie części różyczki kalafiora.
PRZYPRAWIAMY DO SMAKU
solą i pieprzem i doprowadzamy do wrzenia.
NASTĘPNIE ZMNIEJSZAMY OGIEŃ,
przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy około 30-40 minut, aż kalafior zmięknie.
GDY SOS BĘDZIE
już gotowy, osobno w dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę, wrzucamy makaron i gotujemy, aż będzie al dente.
Z SOSU WYJMUJEMY
goździki.
MAKARON ODCEDZAMY, PRZEKŁADAMY
do garnka z sosem i całość trzymamy na ogniu jeszcze przez minutę.
NA KOŃCU DODAJEMY
starty drobno ser, mieszamy i natychmiast nakładamy na talerze.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3063,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
510,6 kcal
Tłuszcz
13,7 g
Węglowodany
75,5 g
Błonnik
23,1 g
Białko
23,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kanapka wyścigowa wyścigówka
Chrupiąca świeża bagietka kryjąca w swym wnętrzu kolorowe wiosenne dodatki. Idealna dla tych, którzy są ciągle w pędzie!

Wieprzowe szaszłyki z pomidorami i dipem twarożkowym
Marynowane w ziołach kawałki mięsa i pomidorki koktajlowe podane z dipem z twarożku to gwarancja udanego grilla.

Pomarańczowa gorąca czekolada
Gorąca czekolada z aromatem pomarańczy i cynamonu, czyli świetny napój na chłodny dzień i nie tylko.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Aromatyczny pstrąg pieczony w ziołach
Czas na pstrąga! Delikatna ryba, aromatyczny sos i bukiet warzyw to idealna obiadowa kompozycja dla każdego.

Zupa z zielonych szparagów z ziemniaczaną słomą
Aksamitny krem z zielonych szparagów podany z zaskakującym dodatkiem: ziemniaczaną słomą! Wypróbuj przepis Kingi i spraw, by na wiosennym stole znalazło się miejsce dla tej wyjątkowej zupy.

Lody domowe w dwóch smakach
Poznaj przepis na lody z ciasteczkami „Neo”, a także z masłem orzechowym! A Paweł Małecki wraz ze swoim gościem pokaże Ci, jak zmrozić lody w 12 minut!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Świąteczne trifle figowo-czekoladowe
Ten warstwowy deser inspirowany kuchnią krajów anglosaskich idealnie sprawdzi się wtedy, gdy chcesz przygotować coś, co łatwo będzie można podzielić między gości. Zasmakuj w figowo-czekoladowej pyszności!

Rabarbarowy kisiel na bazie napoju żniwnego
Orzeźwiający napój żniwny może być świetną bazą do przygotowania domowego kisielu! Wykorzystaj przepis Pawła i ciesz się smakiem lekkiego, kojarzącego się z latem deseru z truskawkami.

Rigatoni z ricottą, boczkiem i pistacjami
Pyszne i aromatyczne danie kuchni włoskiej, w którym kremowa ricotta z mleka bawolego łączy się z chrupiącym boczkiem, słonymi kaparami i prażonymi pistacjami.