Lody arbuzowe na patyku • przepis • składniki • przygotowanie
Owoce na patyku, czyli arbuzowe lody z kiwi, to świetna przekąska na upalne dni. Sprawdź, jak łatwo je przygotować według przepisu Pawła!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
BLENDUJEMY ARBUZA
Miąższ dojrzałego arbuza (bez pestek) dokładnie blendujemy i słodzimy syropem z agawy. Dodajemy sok wyciśnięty z limonki i ponownie blendujemy. Jeśli sok jest zbyt kwaśny, dosładzamy syropem z agawy lub cukrem pudrem.
FORMUJEMY I MROZIMY LODY
Foremki do lodów wypełniamy sokiem z arbuza do ¾ objętości i wstawiamy do zamrażarki bez patyczków.
PODAJEMY LODY
W skórce arbuza robimy małe nacięcia i umieszczamy w nich lody. Jeśli lody są mocno zmrożone i nie chcą wyjść z foremek, chwilę rozgrzewamy je w dłoniach.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
87,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
14,6 kcal
Tłuszcz
0,1 g
Węglowodany
3,3 g
Błonnik
0,3 g
Białko
0,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Herbata imbirowo-pomarańczowa
Idealny przepis na jesień – rozgrzewająca herbata z imbirem i pomarańczą. Pokochasz ten łatwy i szybki w przygotowaniu napój!

Blondie z nerkowcami i białą czekoladą
Lekko wilgotne, bardzo słodkie i pełne orzechów – jasne, że to blondie! Upiecz jasną wersję znanego wszystkim brownie dzięki prostemu przepisowi Pawła!

Pstrąg łososiowy w pomarańczowo - rodzynkowym sosie
Kuchnia Lidla zaprasza na wielką ucztę. W roli głównej: pstrąg łososiowy.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Miodowe pancakes z owocami
Dobry start w nowy dzień ma smak miodowych pancakes na bazie mąki ryżowej z ulubionymi owocami. Koniecznie powiedz im dzień dobry!

Gnocchi z kurczakiem i warzywami
Kremowy i pełen smaku sos, a w nim delikatne gnocchi, kawałki piersi kurczaka i warzywa. Czy to nie brzmi, jak idealny pomysł na ciepły posiłek dla całej rodziny? Koniecznie sprawdźcie, jak go przygotować!

Faszerowane jajka koszyczki w trzech kolorach
Świetny pomysł na kolorowe i pełne smaku danie na śniadanie wielkanocne, czyli faszerowane jajka koszyczki w trzech kolorach! Wypróbuj przepis Kingi i spróbuj czegoś nowego w te święta.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pikantna zupa z czerwonej soczewicy
Rozgrzewająca i sycąca zupa, którą postawisz na stole w mniej niż pół godziny? To na pewno będzie ta wegańska zupa z czerwonej soczewicy! Dzięki dodatkowi ajwaru nabiera niesamowitej głębi smaku.

Kwaśnica — przepis na góralską zupę
Kwaśnica to jedno z najbardziej charakterystycznych dań kuchni góralskiej, które od wieków cieszy się niesłabnącą popularnością wśród mieszkańców górzystych terenów Polski. Ta wyjątkowa zupa o intensywnie kwaśnym smaku, przyrządzana na bazie kiszonej kapusty i sporej ilości mięsa potrafi rozkochać w sobie już od pierwszej łyżki!

Zupa z zielonych szparagów z ziemniaczaną słomą
Aksamitny krem z zielonych szparagów podany z zaskakującym dodatkiem: ziemniaczaną słomą! Wypróbuj przepis Kingi i spraw, by na wiosennym stole znalazło się miejsce dla tej wyjątkowej zupy.