Life changing bread • przepis • składniki • przygotowanie
Jaki jest chleb zmieniający życie? Przede wszystkim pyszny! Poza tym nie zawiera mąki ani drożdży, za to jest pełen ziaren i migdałów. Przekonaj się, jaki jest dobry!

Czas przygotowania
10 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
MIESZANIE MOKRYCH SKŁADNIKÓW
Do pojemnika miksującego włożyć olej kokosowy o temperaturze pokojowej i roztapiać go (z zatkniętą miarką)3 minuty/prędkość 1/60°C. Dodać syrop klonowy i 350 ml wody o temperaturze pokojowej i mieszać (z zatkniętą miarką)30 sekund/prędkość 5.
ŁĄCZENIE MOKRYCH I SUCHYCH SKŁADNIKÓW
Dodać ziarna słonecznika, siemię lniane, migdały, płatki owsiane, nasiona chia, łupiny babki jajowatej i 1 łyżeczkę soli. Mieszać składniki (z zatkniętą miarką), ustawiwszymieszanie/1 minuta/prędkość 3. Masę zgarnąć łopatką ze ścianek na dno pojemnika i ponownie mieszać (z zatkniętą miarką), ustawiwszymieszanie/30 sekund/prędkość 3.
FORMOWANIE CHLEBA
Formę keksową wyścielić papierem do pieczenia. Masę przekładać porcjami do formy, mocno przyciskając każdą porcję. Ciasto w formie odstawić pod przykryciem na 8 godzin.
PIECZENIE CHLEBA
Rozgrzać piekarnik do 175°C. Piec chleb 20 minut, wyjąć z formy razem z papierem, umieścić na blasze i piec jeszcze 35 minut. Chleb ostudzić na kratce do ciasta. W szczelnie zamykanej puszce chleb zachowuje świeżość 5 dni.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2930,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
244,2 kcal
Tłuszcz
18,9 g
Węglowodany
15,1 g
Błonnik
4,9 g
Białko
5,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Precel z łososiem
Precel z łososiem i blanszowanym szpinakiem to świetny pomysł na smakowity początek i koniec dnia. Wystarczy 5 minut i gotowe!

Cytrynowy sernik w słoiku
Sernikowy deser w słoiczku z dodatkiem kremu cytrynowego i pokruszonych herbatników. Przekąska, która sprawdzi się podczas pikniku lub imprezy.

Chleb z garnka
Chleb wypiekany w garnku to jeden z najprostszych i najbardziej satysfakcjonujących sposobów na upieczenie tego rodzaju pieczywa w domowym zaciszu. Ta metoda pozwala uzyskać prawdziwie chrupiącą skórkę i miękkie, puszyste wnętrze, czyli połączenie, które lubimy najbardziej. Jak przyrządzić świeży, pachnący bochen z garnka? Sprawdź nasz przepis!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wyczesana pinsa z grilla według Nieuczesanej
Włoska kuchnia z polskiego grilla? Czemu nie! Nieuczesana proponuje przepis, który wprawi Twoje kubki smakowe w osłupienie. Uwaga, będzie chrupiąco!

Dorsz na kapuście z kremem balsamicznym
Spróbuj dorsza z orzeźwiającym aromatem pomarańczy. Podany na podsmażonej kapuście z kremem balsamicznym.

Burgery z halloumi i sosem tzatziki
Czas na burgery w iście greckim stylu – z halloumi i aromatycznym sosem tzatziki. Dzięki grillowanej papryce, świeżym warzywom i mięciutkiej bułce mlecznej burgery zachwycają smakiem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kolorowe kanapki
Szukasz pomysłu na efektowne śniadanie? Nasze kolorowe kanapki z łososiem będą strzałem w dziesiątkę! Chrupiące pieczywo, kremowy twarożek, świeże warzywa i aromatyczne zioła sprawią, że te kanapki staną się hitem w Twoim domu!

Quesadilla z chorizo
Pełna sera i chorizo quesadilla, która dzięki dodatkowi jajek będzie idealnym pomysłem na śniadanie. Wypróbuj ten przepis i sprawdź, jak smakuje to połączenie!

Wigilijne racuchy z receptury mojej babci
Wigilijne racuchy z receptury mojej babci