Lekkie lasagne cukiniowe z serkiem wiejskim • przepis • składniki • przygotowanie
Przygotuj wyjątkową wersję lasagne według Kingi, która idealnie sprawdzi się podczas wspólnego kibicowania! Świeża cukinia z dodatkiem serka wiejskiego, która zastąpi makaron, nada temu daniu lekkości i delikatności. Przekonaj się, jaka jest pyszna!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CUKINIĘ
Cukinie kroimy w plastry przypominające makaron lasagne. Następnie rozkładamy ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą i oprószamy solą. Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na 10 minut.
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SZPINAKOWĄ
Szalotkę i 2 ząbki czosnku kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy je na patelni na odrobinie oliwy. Dodajemy szpinak i dusimy przez chwilę, aż zmniejszy swoją objętość. Doprawiamy gałką muszkatołową, sosem sojowym, solą i pieprzem. W misce mieszamy serek wiejski, jajko oraz 0,25 szklanki startego grana padano. Dodajemy szpinak i ponownie wszystko mieszamy.
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI SOSU POMIDOROWEGO
Czerwoną cebulę i seler naciowy kroimy w kosteczkę. Ostatni ząbek czosnku dość drobno siekamy, a marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
PRZYGOTOWUJEMY SOS POMIDOROWY
Na patelnię ponowie wlewamy oliwę i podsmażamy cebulę, aż się zeszkli. Następnie dodajemy mięso, rozdrabniamy je na patelni i smażymy, aż się zarumieni. Pod koniec dodajemy czosnek, startą marchewkę oraz seler naciowy. Całość smażymy około 5 minut. Dodajemy koncentrat, pomidory z puszki, piramidkę smaku i syrop klonowy, doprawiamy solą i pieprzem. Całość dusimy przez 10-15 minut na małym ogniu.
SKŁADAMY I PIECZEMY LASAGNE
W skropionym oliwą naczyniu żaroodpornym układamy plastry pieczonej cukinii. Na cukinię nakładamy połowę sosu pomidorowego. Przy nakładaniu pomijamy piramidkę. Następnie sos pokrywamy połową masy szpinakowej i oprószamy połową mozzarelli i kilkoma łyżkami parmezanu. Czynności powtarzamy, aż naczynie będzie pełne – ostatnią warstwą powinny być sery. Lasagne pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez ok. 25 minut.
PRZYGOTOWUJEMY MURAWĘ
Bazylię i ser grana padano rozdrabniamy, by stworzyć posypkę imitującą murawę boiska. Pozypujemy nią wierzch lasagne. Następnie serek mascarpone przekładamy do rękawa cukierniczego i delikatnie wyciskając, rysujemy linie boiska oraz bramki. Przed pokrojeniem delikatnie studzimy lasagne i podajemy danie.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3692,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
615,4 kcal
Tłuszcz
34,5 g
Węglowodany
27,4 g
Błonnik
5,1 g
Białko
49 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Lasagne jabłkowe
Jeśli uwielbiasz jabłka, to jest to deser dla Ciebie! Delikatne ciasto, jabłka obsypane cynamonem, a do tego jeszcze więcej jabłek w postaci musu!

Ciasto stracciatella z truskawkami
Ciasto o najpopularniejszym smaku lodów włoskich – stracciatella! Nie musisz mieć piekarnika, by przygotować ten przysmak! Wypróbuj przepis Pawła!

Jambalaya z kurczakiem, kiełbasą i krewetkami
Aromatyczny, lekko ostry gulasz inspirowany kuchnią południa Stanów Zjednoczonych. To pełne smaku danie z pewnością zaskoczy całą rodzinę!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pstrąg pieczony w soli z sosem musztardowym
Faszerowany cytryną i przyprawami pstrąg pieczony w solnej skorupce, która nadaje rybie niepowtarzalny smak. Robi wrażenie!

Kurczak z ostrą pastą curry i liczi!
Kurczak w sosie curry to klasyk? Nie u nas! Dodaj do niego liście kafiru i owoc liczi, a odkryjesz całkiem nowy smak tego dania! To danie, które z pewnością trafi do Twoich ulubionych!

Sałatka makaronowa z cukinią
Prosta i smaczna sałatka, w której połączysz smak pieczonej cukinii, najlepszego makaronu i świeżych pomidorów. Sięgnij po słoneczny, włoski przepis od Darii, przygotuj obiad dla rodziny lub danie, które podasz na przyjęciu.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Chrupiące paluchy z sosem czekoladowym
Szybka i łatwa w wykonaniu przekąska na imprezę – chrupiące paluchy z czekoladą!

Pieczeń wieprzowa w sosie piwnym
Plastry aromatycznej pieczeni udekorowane wykwintnym piwnym sosem to doskonały pomysł na oryginalny obiad lub przyjęcie.

Pyszny duet dorsza z groszkiem
Niezwykłe połączenie delikatnej ryby i charakternego sosu groszkowego.