Kurczak po meksykańsku • przepis • składniki • przygotowanie
Kiedy chrupiącą tortillą nabierzesz trochę tej potrawy, Twoje kubki smakowe znajdą się w siódmym niebie.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ MOŹDZIERZ ROZGRZEJ
piekarnik do 150°C (termoobieg), nagrzej naczynie żaroodporne w piekarniku.
PRZYGOTOWANIE OLEJ SŁONECZNIKOWY
rozprowadzamy w głębokiej patelni.
POSIEKANY CZOSNEK WRZUCAMY
na zimny tłuszcz, a po chwili smażenia na patelnię wrzucamy pokrojoną w grube piórka cebulę.
NASTĘPNIE DODAJEMY POKROJONĄ
w dużą kostkę paprykę.
WARZYWA SMAŻYMY NA
mocnym ogniu, mieszamy, uważając, żeby czosnek się nie przypalił.
W MOŹDZIERZU TŁUCZEMY
goździki i mieszamy je z 1 łyżką cynamonu.
POKROJONE W PLASTERKI
na ukos piersi z kurczaka doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i przekładamy na patelnię razem z goździkami i cynamonem (2 duże szczypty).
DO CAŁOŚCI DODAJEMY
pokrojoną w drobną kostkę zieloną papryczkę chili oraz skórkę z limonki.
WSZYSTKIE SKŁADNIKI PODSMAŻAMY
i mieszamy.
DODAJEMY SOK Z
limonki, przykrywamy, dusimy do momentu, aż sok z limonki wyparuje.
DODAJEMY FASOLĘ, MIESZAMY,
doprawiamy solą i pieprzem, ponownie mieszamy.
ZAWARTOŚĆ PATELNI PRZEKŁADAMY
do wcześniej nagrzanego w piekarniku naczynia żaroodpornego.
CZYSTĄ PATELNIĘ PODGRZEWAMY,
układamy na niej tortillę, uważając, żeby jej nie przypalić (podgrzewamy z obu stron, czynność powtarzamy z pozostałymi plackami tortilli).
WYCIĄGAMY NACZYNIE ŻAROODPORNE
z piekarnika, dodajemy do dania 2 pęczki posiekanej kolendry, mieszamy.
PRZYSMAŻONE TORTILLE KROIMY
na kawałki (w trójkąty) i wbijamy je w danie.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2142,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
535,6 kcal
Tłuszcz
22,8 g
Węglowodany
43,2 g
Błonnik
41,4 g
Białko
41,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka z rolowanym taco
Wyjątkowa wegańska sałatka, jakiej z pewnością nie znasz! Świeża sałata i cebula, na nich rolowane tacosy pełne fasoli i pikantnych dodatków, a wszystko to podane z wegańskim sosem ranczerskim. To świetny pomysł na sycący lunch do pracy lub kolację.

Guacamole
Ta pasta z awokado to klasyczna przekąska inspirowana kuchnią meksykańską. Przepis, aby przygotować ją w robocie MCC, pozwoli delektować się jej smakiem już w 5 minut!

Miseczki z tortilli w stylu meksykańskim
Lubisz meksykański styl? Jeśli tak, to spodoba Ci się przepis Kingi na miseczki z tortilli! Przepyszne mięso wołowe razem ze śmietaną, guacamole, warzywami i przyprawami zachwyci podniebienie niejednego smakosza!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kokosanki
Popularne ciasteczka na bazie wiórków kokosowych w dwóch odsłonach – klasycznej i czekoladowej. W obu smakują przepysznie!

Sylwestrowe przekąski z awokado
Po świętach nadchodzi czas na coś lekkiego od Darii! Zachwyć gości przekąskami z awokado, jajkami i śledziem.

Pierś kaczki z purée pietruszkowym i salsą mandarynkową
Smakowity pomysł na kaczkę, którą możesz przygotować na romantyczną kolację we dwoje. Spróbuj tego połączenia i zachwyć swoją drugą połówkę.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Mazurek orzech laskowy (Gianduia)
Mazurek z orzechem laskowym, nazywany także mazurkiem Gianduia, to prawdziwe dzieło sztuki cukierniczej. Pasta z orzechów laskowych i czekolady włoskiego pochodzenia, nadaje mazurkowi wyjątkowego smaku i aromatu. W jaki sposób przygotować mazurek z masą orzechowo-czekoladową Gianduia? Sprawdź nasz przepis na ten pyszny wypiek!

Sernik mango z białą czekoladą
Tradycyjne ciasto w nietypowym wydaniu! Dojrzałe mango nadaje mu egzotycznego smaku, a całość wzbogaca biała czekolada.

Kaczka z jabłkami w sosie
Karol Okrasa wie, jak upiec kaczkę, aby była chrupiąca i delikatna! Spróbuj i Ty!