Królik w prawdziwkach z majerankiem i pieczonym topinamburem • przepis • składniki • przygotowanie
Tym razem Karol zaserwował królika w prawdziwkach z pieczonym topinamburem. Koniecznie przygotuj to danie w swojej kuchni!

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
SMAŻYMY KRÓLIKA, WARZYWA I GRZYBY
Królika dzielimy na porcje (skoki, łapy, combry z kością). Solimy, doprawiamy pieprzem, smażymy na złoty kolor z każdej strony. Kroimy warzywa: cebule w ćwiartki, marchewkę i pietruszkę w plastry o szerokości ok. 1 cm, czosnek w plastry. Pokrojone warzywa obsmażamy na patelni, na której smażyliśmy królika, aż się zeszklą, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie kroimy prawdziwki na grube kawałki, smażymy i łączymy je z warzywami. Zalewamy winem i odparowujemy do ⅓ objętości.
DUSIMY MIĘSO Z KRÓLIKA
Zalewamy królika wodą, tak aby zakryła mięso, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i majeranek. Dusimy ok. 1,5 godziny na wolnym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Do królika dodajemy grzyby, warzywa i śmietankę, wszystko razem dusimy na wolnym ogniu przez ok. 30 minut.
PIECZEMY TOPINAMBUR
Topinambur dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą, gotujemy ok. 30 minut, aż będzie miękki. Następnie kroimy na grube kawałki i marynujemy w oliwie, pieczemy w piekarniku ok. 15 minut w 180°C (termoobieg) lub obsmażamy na patelni.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1684,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
280,8 kcal
Tłuszcz
11,7 g
Węglowodany
23,1 g
Błonnik
18,5 g
Białko
18,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Lody mango z serka wiejskiego
Przepyszne lody mango z serka wiejskiego, które przygotujesz w 5 minut i zjesz od razu! Wypróbuj ten przepis z 4 składników i ciesz się owocowym orzeźwieniem.

Sałata z grillowanym ananasem i kurczakiem
Wiosenna propozycja na grilla w egzotycznym stylu: przypieczone plastry ananasa z kurczakiem, sałatą i sosem winegret.

Zupa z dyni i makaronem z szynki
Zupa, którą będą się zajadać najmłodsi? Tak to możliwe! Krem z dyni z oryginalnym mięsnym makaronem!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Chałka drożdżowa z maślaną kruszonką
Słodki drożdżowy warkocz o tradycyjnym, polskim smaku. Pyszne, delikatne pieczywo doskonałe na śniadanie lub deser.

Lody truskawkowo-miętowe
Wypróbuj przepis na orzeźwiające lody truskawkowo-miętowe! Łatwe w wykonaniu, idealne na upalne dni!

Konfitura cytrynowa
Orzeźwiający smak cytryn zamknięty w małym słoiczku! Konfitura sprawdzi się jako dodatek do ciast, deserów i pieczywa.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pyzy ziemniaczane
Ziemniaczane pyzy to świetny dodatek do wielu dań. Zobacz, jak je przygotować!

Perliczka pieczona w tymianku z ziemniakami
Jeśli lubisz pieczony drób, wybierz perliczkę! Szlachetne mięso podane z prostym dodatkiem: pieczonymi ziemniaczkami to świetny pomysł na obiad inny niż zwykle – dla Ciebie i bliskich.

Sajgonki z ciasta francuskiego
Chrupiące ciasteczka z bakaliowym farszem a do tego pikantny sos czekoladowy na bazie chili. Intrygujący, kuszący smak.