Koncentrat bulionu drobiowego • przepis • składniki • przygotowanie
Naszła Cię ochota na rosół? Z domowym bulionem drobiowym zrobisz go bardzo szybko! Zobacz, jak przygotować koncentrat bulionu, aby mieć go zawsze pod ręką!

Czas przygotowania
10 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ROZDRABNIANIE MIĘSA
Mięso pokroić w 3-centymetrową kostkę, włożyć na 20 minut do zamrażarki, rozdrabniać w pojemniku miksującym (z zatkniętą miarką) w dwóch partiach, za każdym razem po25 sekund/prędkość 8, przełożyć do innego naczynia.
ROZDRABNIANIE WARZYW
Warzywa i świeże zioła umyć, oczyścić, otrząsnąć z wody, z grubsza rozdrobnić nożem. Razem z majerankiem i pieprzem rozdrabniać w pojemniku (z zatkniętą miarką)20 sekund/prędkość 6. Masę ze ścianek zgarnąć na dno pojemnika.
PRZYGOTOWANIE BULIONU
Dodać sól, 50 ml wody, olej oraz mięso. Wszystko gotować (bez miarki)25 minut/prędkość 2/100°C. Następnie miksować (z zatkniętą miarką)1 minutę/prędkość 10. Wyparzone słoiki napełnić gorącą masą, zakręcić i ostudzić. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1226,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
102,2 kcal
Tłuszcz
6,9 g
Węglowodany
4,1 g
Błonnik
6,1 g
Białko
6,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pieczony pstrąg w pomidorach i oliwkach
Upieczony w całości pstrąg, wypełniony aromatyczną pastą pomidorowo-oliwkową o wyraźnej nucie bazylii – smakuje wybornie!

Pielmieni – przepis na wschodnie pierożki
Pielmieni to danie uważane za klasyk kuchni udmurckiej i syberyjskiej, które zachwyca swoim wybornym smakiem i różnorodnością. Te małe pierożki, wypełnione aromatycznym farszem (najczęściej mięsnym) podawane z delikatnym sosem, są nieodłączną częścią tradycji kulinarnej Udmurcji, a także innych terenów rosyjskojęzycznych. Jak przyrządzić pyszne pielmieni? Sprawdź nasz przepis!

Karkówka pieczona w plastrach
Soczyste i aromatyczne mięso, które w dodatku robi się niemal samo? To musi być karkówka pieczona w plastrach! Znakomite danie i idealna propozycja na rodzinny obiad lub spotkanie ze znajomymi. Poznaj nasz przepis na tę pyszną potrawę!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Grillowane bataty z sosem chimichurri
Słodkie ziemniaki i ziołowo-pikantny sos to idealne zestawienie. Podaj bataty z sosem chimichurri w formie sałatki na ciepło lub potraktuj je jako dodatek do dań z grilla!

Carpaccio z pomidorów
Latem carpaccio można przyrządzić z pomidorów! Z chrupiącą grzanką i serem kozim będzie doskonałą przekąską!

Owsianka z żurawiną i świeżymi owocami
Żurawina i świeże owoce to pyszne dodatki do porannej owsianki. Wypróbuj koniecznie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Szpinak w śmietanie z jajecznicą i ziemniakami
Dopadł Cię duży głód? Mamy przepis na naprawdę sycący obiad! Przygotuj kremowy szpinak z jajecznicą i ziemniakami – dużo i pysznie!

Uszka z grzybami
Uszka z grzybami to danie, które przywołuje na myśl ciepło domu rodzinnego i wigilijne spotkania. Małe, zawijane pierożki w kształcie uszek stanowią nieodłączną część tradycji kulinarnej ludów słowiańskich. Jak przygotować apetyczne uszka z grzybowym farszem? Spróbuj zrobić to wraz z nami!

Miniserniczki bez laktozy
Przez żołądek do serca z walentynkowym przepisem Kingi na serniczki bez laktozy! Wypróbuj łatwy w przygotowaniu przepis!