Kolorowe lody na patyku bez dodatku cukru • przepis • składniki • przygotowanie
Przepis na przepyszne i orzeźwiające wyjątkowe lody na patyku bez dodatkowego cukru. Sprawdź, jak łatwo zrobić tę przekąskę z wykorzystaniem tylko świeżych owoców i warzyw.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MUS TRUSKAWKOWY
Truskawki pozbawiamy szypułek, kroimy na mniejsze kawałki i blendujemy na gładki mus w wysokim naczyniu. Zmiksowane truskawki przelewamy do foremek na lody – tak by mus wypełnił je do ok. ¼ wysokości. Mus pozbawiamy pęcherzyków powietrza, uderzając delikatnie foremkami o blat. Tak przygotowane lody truskawkowe wstawiamy do zamrażarki na czas przygotowywania pozostałych musów, by warstwa truskawkowa lekko się zestaliła.
PRZYGOTOWUJEMY MUS Z MELONA I SZPINAKU
Melon obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do wysokiego naczynia. Dodajemy garść szpinaku i sok wyciśnięty z cytryny. Miksujemy, aż konsystencja będzie gładka. Gotowy mus przelewamy na delikatnie zmrożoną masę truskawkową do około połowy wysokości foremki, delikatnie stukamy o blat, aby pozbawić masę pęcherzyków powietrza, i ponownie wstawiamy foremki do zamrażarki.
PRZYGOTOWUJEMY MUS ZE ŚLIWEK I JEŻYN
Śliwki pozbawiamy pestek, kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do wysokiego naczynia. Dodajemy jeżyny i miksujemy, aż mus stanie się gładki i nie będzie widać fragmentów skórki. Mus ze śliwek i jeżyn wlewamy na pozostałe owocowe warstwy, do ok. ¾ wysokości foremki. Delikatnie stukamy foremką o blat. Lody ponownie odstawiamy do zamrażarki.
PRZYGOTOWUJEMY MUS Z MORELI
Morele pozbawiamy pestek, kroimy na mniejsze części i przekładamy do wysokiego naczynia. Miksujemy je na gładko. Mus z moreli nakładamy do foremek, tworząc kolejną owocową warstwę. Delikatnie stukamy foremką o blat i wkładamy patyczki, uważając, aby musy nie wyciekły. Odstawiamy lody do zamrażarki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
PODAJEMY LODY
Lody wyjmujemy z zamrażarki. Delikatnie ogrzewamy foremki w dłoniach, aby łatwiej było wyjąć z nich lody.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1029 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
171,5 kcal
Tłuszcz
1,3 g
Węglowodany
40,2 g
Błonnik
4,5 g
Białko
4,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sernik matcha na zimno
Pyszny sernik na zimno o orzeźwiającym smaku matchy, mleczka kokosowego i limonki. Zainspiruj się produktami w stylu azjatyckim i przygotuj to idealne na lato ciasto!

Królik w sosie śliwkowym
Danie dla wymagających - delikatny królik przygotowany w wytrawnej marynacie, podawany z wyjątkowym sosem śliwkowym.

Stek wołowy z masłem paryskim
Masło paryskie pachnie świeżymi ziołami i winną szalotką! Doskonale smakuje z grillowanym stekiem i chrupiącą fasolką!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pizza z mortadelą, pesto pistacjowym i burratą
Błyskawiczna w przygotowaniu pizza z wyjątkowymi dodatkami we włoskim stylu. Przygotuj proste i pyszne pesto pistacjowe i poznaj smak pizzy pistacjowej ze świeżą burratą.

Sałatka z halloumi, rukolą i szpinakiem
Przygotuj sałatkę, która smakiem przypomni Ci greckie wyspy. Rukola, szpinak i ser halloumi w roli głównej!

Gotowana kukurydza z sosem z humusu
Jeśli nie wiesz, jak możesz wykorzystać kolby kukurydzy, to zdecydowanie jest to przepis dla Ciebie! To proste i szybkie danie, które pozwala się cieszyć doskonałym smakiem kukurydzy oblanej humusowym sosem!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Croissanty z filetem z piersi kurczaka
Cudownie maślany, delikatnie słodki croissant z guacamole, delikatna szynka z kurczaka i jajko sadzone – takie połączenie składników to gwarancja pysznego śniadania!

Faworki trydenckie
Chyba wszyscy kochają smak chrupiących faworków, a nasz przepis pokaże Ci, jak łatwo i szybko możesz je przygotować.

Sałatka z kuskusem, mango i awokado
Słoneczna sałatka z mango, awokado i kuskus z pysznym sosem na bazie suszonych pomidorów – łatwy i szybki przepis dla Ciebie!