Kaszotto kokosowe z klopsikami z mięsa mielonego z warzywami i kozim serem • przepis • składniki • przygotowanie
Oryginalna interpretacja włoskiego risotto. Kasza to samo zdrowie, a w tym przepisie jest doskonała!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ TARKĘ KASZA
Do garnka wlewamy niewielką ilość oliwy z oliwek, dodajemy 1 rozgnieciony ząbek czosnku, kilka gałązek tymianku, posiekane szalotki. MIESZAMY.
DODAJEMY KASZĘ PĘCZAK,
delikatnie prażymy, cały czas mieszając.
CAŁOŚĆ ZALEWAMY BIAŁYM
winem – gdy wino odparuje, wlewamy wodę tak, by przykryć powierzchnię kaszy.
GOTUJEMY, CO CHWILĘ
mieszając.
PO CHWILI PONOWNIE
dolewamy wodę i gotujemy do czasu, aż kasza wchłonie płyn i zmięknie.
KLOPSIKI MIELONE MIĘSO
przekładamy do czystego naczynia, dodajemy posiekaną natkę pietruszki (niewielką ilość pozostawiamy do posypania kaszotto), 1 posiekany ząbek czosnku, 1/4 startej skórki z limonki oraz sól i biały pieprz.
WSZYSTKIE SKŁADNIKI MIESZAMY
i wyrabiamy rękoma.
FORMUJEMY NIEWIELKIE KLOPSIKI,
które układamy na talerzu.
NA PATELNI PODGRZEWAMY
olej, następnie wrzucamy pokrojone w kostkę: cukinię, paprykę i bakłażana.
DODAJEMY KILKA GAŁĄZEK
świeżego tymianku, doprawiamy solą i białym pieprzem.
WRZUCAMY 1/4 STARTEJ
skórki z limonki.
SMAŻYMY OKOŁO 10
minut.
WARZYWA PRZEKŁADAMY DO
czystej miski.
NA PATELNIĘ WLEWAMY
niewielką ilość oleju, wykładamy pulpeciki i smażymy z każdej strony do uzyskania złotego koloru.
POD KONIEC SMAŻENIA
dodajemy filety wycięte z pomarańczy razem z sokiem oraz mleczko kokosowe, mieszamy.
DODAJEMY RESZTĘ STARTEJ
skórki z limonki, odrobinę soli i białego pieprzu.
CAŁOŚĆ GOTUJEMY.
GDY POMARAŃCZE ZACZNĄ
się rozpadać, dolewamy odrobinę wody i jeszcze chwilę gotujemy. PULPECIKI PRZEKŁADAMY NA: talerz.
DO SOSU DODAJEMY
ugotowaną kaszę.
WYJMUJEMY GAŁĄZKI
tymianku. MIESZAMY.
CHWILĘ GOTUJEMY, NASTĘPNIE
dodajemy pulpeciki oraz część przysmażonych warzyw (niewielką ilość pozostawiamy do dekoracji), doprawiamy solą, białym pieprzem, dodajemy pozostałą ilość natki pietruszki, masło, odrobinę wody.
POSYPUJEMY POKROJONYM W
drobną kostkę serem kozim.
JAK PODAWAĆ NA
talerz nakładamy kaszę z warzywami i pulpecikami.
DEKORUJEMY PRZYSMAŻONYMI WARZYWAMI
i kilkoma listkami bazylii.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2676,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
669,1 kcal
Tłuszcz
32,3 g
Węglowodany
67,7 g
Błonnik
27,4 g
Białko
27,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Focaccia z oliwkami, pomidorami i bazylią
Rumiane ciasto drożdżowe z aromatycznymi dodatkami. Tradycyjna przekąska we włoskim stylu, którą przygotujesz we własnej kuchni.

Makaron z kurczakiem, suszonymi pomidorami i szpinakiem
Sprawdźcie przepis na makaron z kurczakiem, suszonymi pomidorami i szpinakiem! Przygotujcie go sobie z pomocą termorobota MC Smart. Będzie sprawnie, wygodnie, a co najważniejsze – smacznie!

Pizza z mięsem mielonym i suszonymi pomidorami
Pizza z mięsem mielonym? Oczywiście wg przepisu Karola Okrasy! Z dodatkiem anchois, aromatycznego sosu pomidorowego, suszonych pomidorów i oliwek!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Prosta zapiekanka z brukselką
Jak odczarować smak brukselki? Dowiesz się z przepisu Darii na zieloną zapiekankę z dodatkiem wędzonego łososia i świeżych ziół!

Wytrawny pudding chlebowy
Sycąca i pyszna zapiekanka? To właśnie wytrawny pudding chlebowy! Idealny sposób, aby wykorzystać czerstwe pieczywo i stworzyć obiad pełen aromatycznych serów, który trafi w gusta całej rodziny.

Placki ziemniaczane zapiekane z francuskim serem
Placki ziemniaczane z ostrą papryczką, słodkimi powidłami i aromatycznym francuskim serem. To wspaniały pomysł na danie w stylu francuskim, które zachwyci smakiem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Dorsz z piekarnika w czosnku i cytrynie
Soczyste kawałki dorsza upieczone w paprykowo-czosnkowej marynacie w postaci pasty to idealny pomysł na obiad.

Najlepsza sałatka z tortellini
Małe, delikatne pierożki z nadzieniem, czyli tortellini to doskonały dodatek do sałatki. Świeże

Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
Pyszne ciasto, które jest kwintesencją lata, teraz w wersji bez pieczenia! Delikatny spód z herbatników, puszysty krem z serka mascarpone i warstwa malinowej galaretki pełnej owoców. Zobacz, jak prosto zrobić to ciasto.