Kalafior w jogurtowym sosie curry • przepis • składniki • przygotowanie
Aromatyczne danie inspirowane kuchnią w stylu indyjskim, czyli kalafior w sosie jogurtowym. Sprawdź, jak prosto można przygotować to pyszne danie w kremowym sosie.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Papryczkę chili i czosnek kroimy na cienkie plastry. Szalotkę siekamy w drobną kostkę. Kalafior dzielimy na malutkie różyczki.
PODSMAŻAMY KALAFIORA
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, przekładamy na nią kalafiora i doprawiamy go odrobiną soli i pieprzu. Smażymy, aż będzie lekko zarumieniony i chrupiący. Gotowego kalafiora zdejmujemy z patelni.
PODSMAŻAMY PRZYPRAWY
Na tę samą patelnię dolewamy jeszcze 1 łyżkę oleju, dodajemy przyprawy, czosnek i szalotkę i na niewielkim ogniu delikatnie podgrzewamy. Następnie wlewamy 2 łyżki śmietanki i podobną ilość wody. Całość podgrzewamy, aż płyn zredukuje się niemal do pasty.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Wyłączamy gaz pod patelnią, dodajemy miód, skórkę otartą z limonki i dokładnie mieszamy. Następnie przyprawy łączymy z jogurtem i sokiem wyciśniętym z połowy limonki.
PODAJEMY DANIE
Na talerz wykładamy sos i usmażonego kalafiora. Całość ozdabiamy chili, listkami kolendry i orzechami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
795,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
397,9 kcal
Tłuszcz
20,7 g
Węglowodany
45,2 g
Błonnik
10,9 g
Białko
16,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Musli z jabłkiem i pieczoną dynią
Pachnące jesienią i pełne sezonowych produktów musli z twarogiem. Pyszne i pożywne śniadanie.

Proteinowy deser z ciasteczkami cantuccini
Szybki w przygotowaniu i pełen protein słodki deser z dodatkiem włoskich ciasteczek, musu i świeżych owoców. Świetny pomysł na coś słodkiego, co nadal jest fit!

Pieczony kurczak w curry z ryżem z papryką
Delikatne kawałki piersi z kurczaka marynowane w jogurcie naturalnym z curry, upieczone i podane z ryżem oraz warzywami.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Palmiery z ciasta francuskiego ze szpinakiem
Błyskawiczna przekąska, która świetnie sprawdzi się na imprezie. Zobacz, jak przygotować te zawijasy z ciasta francuskiego z nadzieniem z sera mascarpone i szpinaku.

Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym
Delikatne mięsne steki skąpane w aromatycznym sosie z dodatkiem whisky i wina. Idealne na wykwintny obiad.

Zimowa surówka z czerwonej kapusty z orzechami włoskimi i pomarańczami
Surówka z kapusty i różnych sałat z dodatkiem kawałków pomarańczy z aromatycznym dressingiem i parmezanem. Świetnie połączenie, które odświeży każdy posiłek.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Hummshuka
Hummshuka, czyli połączenie hummusu i szakszuki! To pomysł na pełne smaku i aromatu śniadanie inspirowane kuchnią Bliskiego Wschodu, które nasyci i zachwyci każdego domownika.

Stek z grilla wołowy
Marynowana w zalewie z czerwonego wina, a następnie grillowana wołowina. Taki stek zachwyci bogactwem smaku!

Biała kiełbasa nadziewana śliwkami z grilla
Zaskakujące połączenie smaków – biała kiełbasa faszerowana czosnkiem oraz suszonymi śliwkami namoczonymi w brandy.