Japońska zupa z herbaty z ryżem • przepis • składniki • przygotowanie
Zupa na zielonej herbacie zamiast na bulionie? To możliwe! Rozsmakuj się w japońskich smakach.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ZAPARZAMY HERBATĘ
Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.Torebki herbaty zaparzamy w 400 ml wrzącej wody. Parzymy przez 2-3 minuty, a następnie wyjmujemy. Tofu kroimy w cienkie paski, skrapiamy 2 łyżkami sosu sojowego i odstawiamy.
PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA
Marchew obieramy i kroimy w cienkie paski. Paprykę oczyszczamy, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w drobną kostkę. Kapustę pekińską oczyszczamy, myjemy i kroimy w cienkie paski. Imbir obieramy i kroimy w małe plasterki. Kiełki myjemy i osączamy.
GOTUJEMY ZUPĘ
Zieloną herbatę i bulion zagotowujemy razem w garnku. Dodajemy marchew, imbir i gotujemy przez 3 minuty. Dodajemy paprykę, kapustę – gotujemy przez kolejne 2-3 minuty. W międzyczasie tofu smażymy na gorącym oleju przez ok. 2 minuty z każdej strony, aż będzie chrupiące. Kiełki dodajemy do zupy i doprawiamy solą, pozostałym sosem sojowym i odrobiną soku wyciśniętego z limonki. Ryż przekładamy do misek na zupę, zalewamy zupą i dekorujemy tofu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
967,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
241,8 kcal
Tłuszcz
9,5 g
Węglowodany
30,5 g
Błonnik
10,7 g
Białko
10,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Udon z kurczakiem w ostrym sosie
Makaron udon z kurczakiem i aromatycznym sosem, który jest gotowy w 25 minut? Tak! Właśnie taką obiadową propozycję w stylu kuchni azjatyckiej przygotował Karol. Koniecznie spróbuj!

Zupa pomidorowa z bananami
Wprowadź do swojej kuchni nowoczesne połączenia! Przygotuj zupę krem z pomidorami i bananami, przyprawioną nutką orientalnych przypraw.

Smażone klopsiki wieprzowe z surówką z warzyw i świeżym imbirem
Małe klopsiki w orientalnym stylu podane ze świeżym imbirem i mieszanką warzywną z lekką pikantną nutą chili.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka z mozzarellą i pomidorami
Sałatka z mozzarellą i pomidorami to klasyczne połączenie, które większość z nas zna pod nazwą Caprese. Ta włoska sałatka, łączy w sobie świeżość pomidorów z kremowością mozzarelli i aromatyczną bazylią.

Kanapka z pastrami
Sprawdź, jak smakuje klasyk przekąsek w stylu nowojorskim: club sandwich, kanapka z pastrami! Dzięki przepisowi Karola wszystkie jej warstwy złożą się na niepowtarzalny smak!

Owsianka z żurawiną i świeżymi owocami
Żurawina i świeże owoce to pyszne dodatki do porannej owsianki. Wypróbuj koniecznie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Łosoś w glazurze miodowo-sojowej z chrupiącymi szparagami
Delikatny i aromatyczny dzięki wyjątkowej glazurze łosoś z chrupiącymi szparagami. To pachnące cytryną, sosem sojowym i imbirem danie, które z pewnością trafi do cotygodniowego menu.

Fasolka po bretońsku
Dania jednogarnkowe to zawsze dobry pomysł na szybki obiad! Poznaj przepis na fasolkę po bretońsku z boczkiem i kiełbasą.

Fasola z makrelą
Przystawka pełna różnorodnych smaków i tekstur, czyli fasola z makrelą z przepisu Karola, doskonale pasuje do chrupiących snacków z ciasta francuskiego. Sprawdź to połączenie!