Jabłka zapiekane z żurawiną • przepis • składniki • przygotowanie
Szukasz pomysłu na szybki i owocowy deser? Przygotuj jabłka zapiekane z wyśmienitym farszem migdałowo-żurawinowym!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
MASA BEZOWA BIAŁKA
ubijamy na sztywną masę.
DODAJEMY CUKIER, NADAL
miksując.
DO MASY DODAJEMY
zmielone migdały i dokładnie mieszamy.
JABŁKA NA POCZĄTEK
dokładnie myjemy i osuszamy owoce.
NASTĘPNIE NOŻEM ODCINAMY
górną część jabłka i łyżeczką pozbywamy się nasion z jego wnętrza.
GDY GNIAZDO NASIENNE
zostanie wydrążone, bardzo delikatnie nakłuwamy owoc w połowie jego wysokości.
DZIĘKI TEMU JABŁKO
nie popęka w trakcie pieczenia.
DO WNĘTRZA WKŁADAMY
masę bezowo-migdałową i żurawinę.
UKŁADAMY NA BLASZCE
wyłożonej papierem.
JABŁKA NALEŻY PIEC
25 minut w rozgrzanym do 180°C piekarniku.
JAK PODAWAĆ PODAWAĆ
na gorąco z lodami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1616,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
538,8 kcal
Tłuszcz
9,5 g
Węglowodany
116,9 g
Błonnik
7,1 g
Białko
7,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Lizaki bezowe
Bardzo efektowne lizaki bezowe mogą być słodką przekąską lub dekoracją tortu. Idealne na kinderbale, urodziny oraz imprezy w gronie młodszych i starszych łasuchów. Spróbuj!

Ekspresowa szarlotka w szklankach
Królowa jesiennych ciast, czyli szarlotka, tym razem w ekspresowej wersji! Przygotuj szybką szarlotkę w szklankach i ciesz się smakiem karmelizowanych jabłek, ciasteczek i bitej śmietany!

Szarpana wieprzowina (pulled pork)
Poznaj przepis Karola Okrasy na pulled pork – z dodatkiem syropu klonowego, pomidorów i chili! Smakuje doskonale ze świeżą bagietką!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Filet z dorsza pod orzechową kruszonką
Lubisz ryby? Jeśli tak, koniecznie wypróbuj ten przepis na pieczonego dorsza pod kruszonką z prażonych orzechów i parmezanu. Dzięki dodatkowi białej kaszy gryczanej i sałatki z rukoli stanie się Twoim ulubionym pomysłem na obiad w wydaniu fit!

Tarta z czerstwego pieczywa
Wyjątkowa tarta na bazie czerstwej bagietki, dzięki której w szybki i wygodny sposób przygotujesz wyśmienite danie dla rodziny lub przyjaciół. Wypróbuj przepis Pauli i wykorzystaj wczorajsze pieczywo!

Placuszki z botwinki z dipem chrzanowym
Niewiele warzyw tak smakuje wiosną jak botwinka! Wypróbuj przepis Kingi na placuszki z młodymi buraczkami i przekonaj się, jak proste i smaczne może być gotowanie ze świeżych składników.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Owsianka kokosowa
Sycąca owsianka to dla wielu idealne słodkie śniadanie, zwłaszcza do zabrania w drogę. Jeśli jesteś jedną z tych, osób koniecznie wypróbuj ten przepis na wegańską owsiankę kokosową z dodatkiem gorzkiej czekolady.

Brokuły z prażonymi migdałami i sosem czosnkowym
Świetny pomysł na smaczny dodatek do obiadu lub na lekką kolację, czyli brokuły z prażonymi migdałami i sosem czosnkowym. Przygotuj ten przepis i sprawdź, jak dobrze pasuje do większości dań!

Koktajl orzeźwiający – mango lassi
Spróbuj super orzeźwiającego koktajlu w stylu indyjskim. Mango lassi to niezwykle owocowy rarytas, który pokochasz od razu! Zobacz, jak przygotować go w prosty sposób!