Jabłka i gruszki z rodzynkami • przepis • składniki • przygotowanie
Przygotuj jabłka z rodzynkami, które wykorzystasz później przy pieczeniu ciast. Warto posiadać w swojej spiżarni!

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
JABŁKA I GRUSZKI MYJEMY,
obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w plastry. W dużej misce mieszamy owoce i od razu skrapiamy je sokiem z cytryny. W międzyczasie rodzynki namaczamy we wrzątku, aż napęcznieją. Cukier i odcedzone rodzynki dodajemy do owoców i dokładnie mieszamy rękoma.
OWOCE ODSTAWIAMY NA OKOŁO
1,5-2 godziny, aby puściły sok i zmniejszyły swoją objętość.Słoikidokładnie myjemy, wyparzamy i wycieramy do sucha. Do tak przygotowanych słoików przekładamy owoce wraz z syropem. Brzegi słoików i nakrętki dokładnie wycieramy.
NA BLASZCE Z WYSOKIM
brzegiem układamy szczelnie zamknięte słoiki i wstawiamy do zimnego piekarnika. Ustawiamy temperaturę 120°C ipasteryzujemyprzez około 50 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy przetwory w środku aż do wystudzenia.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3906,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
390,7 kcal
Tłuszcz
0,6 g
Węglowodany
102,7 g
Błonnik
9 g
Białko
1,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Grillowany łosoś z masłem ziołowym
Łatwy i szybki przepis na soczystego łososia z grilla z dodatkiem masła ziołowego, które wzbogaca jego wyjątkowy smak.

Pascha
Pascha, czyli tradycyjna potrawa wielkanocna przygotowywana z mleka, z dodatkiem bakalii. Chociaż ze względu na długi czas chłodzenia wymaga sporo cierpliwości, naprawdę warto ją przygotować!

Dorsz z piekarnika w czosnku i cytrynie
Soczyste kawałki dorsza upieczone w paprykowo-czosnkowej marynacie w postaci pasty to idealny pomysł na obiad.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tort malinowy
Masz ochotę na malinowe szaleństwo w eleganckim wydaniu? Przygotuj tort malinowy z przepisu Pawła i zaskocz gości słodkim dziełem sztuki!

Tort red velvet
Klasyczny tort red velvet w wersji Pawła – zabarwiony burakiem! To deser idealny na wszystkie ważne okazje!

Sernik waniliowo-dyniowy
To ciasto ma w sobie wszystko: doskonały smak i wyjątkowy wygląd. Zrobi furorę wśród Twoich gości, a Ty z pewnością usłyszysz prośbę o dokładkę!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Proste tortille z serem i pieczarkami
Prosty sposób na pożywne małe co nieco, które można mieć zawsze pod ręką. Świetny pomysł na drugie śniadanie i nie tylko!

Wielkanocny deser w pucharkach
Przygotuj wegański deser na Wielkanoc! Krem czekoladowy, jadalna ziemia i truskawki niczym marchewki zachwycą wszystkich gości!

Szyszki w kształcie dyni z ekspandowanych ziaren
Halloween może być… strasznie słodkie! Dynie z ekspandowanych nasion to powrót do przeszłości dla dorosłych i superfrajda – niezależnie do wieku! Przygotuj te dynie i zaskocz swoich gości!