Hummus • przepis • składniki • przygotowanie
Humus ze świeżymi warzywami i chrupkim pieczywem, czyli idealna przekąska na lato i nie tylko! Sprawdź, jak szybko można przygotować domowe drugie śniadanie, które świetnie nadaje się na piknik, do pracy czy szkoły.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY HUMUS
Ciecierzycę wkładamy do kielicha blendera, dodajemy aquafabę (zalewę ze słoika) i dokładnie blendujemy na dość gładką pastę. Kiedy większość ciecierzycy będzie rozdrobniona, dodajemy sok z cytryny, czosnek, tahini, sól, pieprz, oliwę i kumin.
PODAJEMY HUMUS
Gotowy humus przekładamy do miseczki lub pudełka i oprószamy czarnuszką. Podajemy go z chrupkim pieczywem, obranymi lub dokładnie umytymi młodymi marchewkami, ogórkiem pokrojonym w słupki i papryką.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1201 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1201 kcal
Tłuszcz
44,7 g
Węglowodany
148,3 g
Błonnik
48 g
Białko
33,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zupa parmezan pasta
Parmezan pasta to gęsta, sycąca zupa, którą pokochają miłośnicy makaronu. Dodatek sera grana padano dodaje jej wyjątkowego smaku i aromatu. Zobacz, jak szybko ją przygotujesz!

Pasta z bakłażana i marchewki
Wypróbuj prosty i szybki w wykonaniu przepis na pastę z bakłażana i marchewki. To świetna propozycja pasty kanapkowej!

Fit makaron à la carbonara
Pyszny makaron inspirowany włoską carbonarą, w którym znajdziesz wędzoną pierś kurczaka zamiast guanciale i drobno pokrojoną cukinię. Spróbuj tego klasycznego dania w wersji fit!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zawijane tortille na patyku
Szybka w przygotowaniu i pyszna przekąska, które świetnie sprawdzi się na każdej imprezie. Przygotuj zawijane tortille na patykach i odkryj przed swoimi gośćmi nowy sposób na szaszłyki.

Gnocchi z kurczakiem i warzywami
Kremowy i pełen smaku sos, a w nim delikatne gnocchi, kawałki piersi kurczaka i warzywa. Czy to nie brzmi, jak idealny pomysł na ciepły posiłek dla całej rodziny? Koniecznie sprawdźcie, jak go przygotować!

Kurczaczki wielkanocne
Kolorowe, kreatywne i przepyszne kurczaczki z masy marcepanowej na pewno będą słodką atrakcją na wielkanocnym stole!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Klopsy z dorsza w zalewie octowej
Na spływ kajakowy, na camping, na dłuższą wyprawę – klopsy rybne w zalewie octowej świetnie sprawdzą się w roli prowiantu na drogę! Sprawdź, jak je przygotować według przepisu Karola!

Przekąski na imprezę
Jeśli szykujesz imprezę, koniecznie wypróbuj 3 rodzaje przekąsek DG!

Sałatka z pieczonych warzyw korzeniowych
Lokalne warzywa korzeniowe to polskie skarby na początku roku. Przygotuj z nich wyjątkową sałatkę z majonezem wegańskim na bazie aquafaby!