Groszkowe pęczotto z ubijaną fetą • przepis • składniki • przygotowanie
Aromatyczny kuzyn risotto, czyli pęczotto, to świetny pomysł na obiad. Przekonaj się, jak smakuje z groszkiem, szpinakiem i ubijaną fetą.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ROZDRABNIAMY PARMEZAN
Na tarce o drobnych oczkach ścieramy skórkę z cytryny, a parmezan kroimy na mniejsze kawałki. Następnie przekładamy składniki do pojemnika miksującego i rozdrabniamy je, używając programugotowanie wg własnychustawień / czas 6 sekund / obroty 8.
SIEKAMY SZPINAK
Do rozdrobnionego parmezanu dodajemy szpinak i całość siekamy, wykorzystując programgotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 5. Tak przygotowane składniki przekładamy do miski.
PODSMAŻAMY CEBULĘ I CZOSNEK
Do pojemnika miksującego przekładamy przekrojoną na pół cebulę i obrane ząbki czosnku. Składniki siekamy, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 6 sekund / obroty 6. Następnie zgarniamy posiekane cebulę i czosnek ze ścianek pojemnika miksującego i wlewamy do niego oliwę. Całość podsmażamy, wykorzystując programprzypiekanie / czas 4 minuty / temperatura 100°C / obroty 1.
GOTUJEMY PĘCZAK
Do podsmażonych składników dodajemy kaszę pęczak i całość ponownie podsmażamy, używając programuprzypiekanie / czas 1 minuta / temperatura 100°C / obroty 1. Następnie do pojemnika miksującego wlewamy bulion i gotujemy, wykorzystując programgotowanie wg własnych ustawień / czas 13 minut / temperatura 100°C / obroty 1.
GOTUJEMY KASZĘ PĘCZAK Z GROSZKIEM
Do kaszy dodajemy mrożony groszek i całość gotujemy ponownie, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 5 minut / temperatura 100°C / obroty 1.
ŁĄCZYMY PĘCZOTTO Z PARMEZANEM
Do ugotowanego pęczotta dodajemy mieszankę parmezanu, skórki z cytryny i szpinaku. Całość mieszamy delikatnie za pomocą szpatułki dołączonej do urządzenia MC Smart.
UBIJAMY FETĘ
Do czystego pojemnika miksującego wkładamy wszystkie składniki potrzebne do jej przygotowania i ubijamy je, korzystając z programugotowanie wg własnych ustawień / czas 15 sekund / obroty 6.
PODAJEMY DANIE
Pęczotto nakładamy na głębokie talerze, podajemy z ubijaną fetą i oprószone parmezanem według uznania.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2518,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
839,6 kcal
Tłuszcz
34,9 g
Węglowodany
100,1 g
Błonnik
17,2 g
Białko
32,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sajgonki z ciasta francuskiego
Chrupiące ciasteczka z bakaliowym farszem a do tego pikantny sos czekoladowy na bazie chili. Intrygujący, kuszący smak.

Gołąbki z kaszą gryczaną
Lekkie gołąbki wypełnione farszem z kaszy gryczanej i pieczarek to ciekawa alternatywa dla klasycznej wersji tego dania.

Makaron z cukinii z jaglanymi pulpetami
Wypróbuj przepis Darii na makaron z cukinii. Podany z sosem pomidorowym i jaglanymi pulpetami z nutą orzechów, smakuje wyśmienicie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Batony z orzechami pekan
Wypróbuj przepis na szybkie i łatwe, domowe batony z orzechami pekan i polewą czekoladową!

Sok pomarańczowo-marchewkowo-jabłkowy z kurkumą
Pomarańcze, jabłka, marchew i kurkuma – takie połączenie nie tylko świetnie smakuje, ale także dodaje energii na cały dzień! Wypróbuj koniecznie!

Marchwiowe placuszki z sosem serowym
Jeśli lubisz ciasto marchewkowe, to ten przepis na placuszki również podbije Twoje serce. Idealne na śniadanie.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Bułki bawarskie zapiekane z serem limburger
Aromatyczne i pełne wyjątkowego sera limburger – właśnie takie są te bułeczki inspirowane kuchnią alpejską. Przygotuj je przy następnej okazji i ciesz się pysznym śniadaniem lub kolacją.

Kisiel z czerwonych owoców
Ten prosty przepis na domowy kisiel pełen owoców jagodowych zdecydowanie zachwyca. Do tego odrobina bitej śmietany lub szklanka mrożonej kawy i deser na letni dzień gotowy!

Curry z bakłażanem i brukselką
Orientalna nuta i warzywny skład – oto curry Darii! Zasmakuje wszystkim miłośnikom pożywnych dań z charakterem!