Grillowany kurczak z masłem limonkowo-ziołowym • przepis • składniki • przygotowanie
Szukasz zaskakującego przepisu na najbliższego grilla? Oto on! Przepyszny grillowany w całości kurczak w marynacie z oliwy i miodu z masłem limonkowo-ziołowym.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MASŁO
Czosnek, pietruszkę i tymianek bardzo drobno siekamy. Limonki i cytrynę dokładnie myjemy i ścieramy z nich skórkę. Tak przygotowane składniki umieszczamy w misce razem z masłem, doprawiamy solą do smaku i dokładnie mieszamy.
PRZYGOTOWUJEMY OLIWĘ
Oliwę łączymy z sokiem z cytryny, miodem i słodką papryką.
MARYNUJEMY KURCZAKA
Kurczaka rozcinamy wzdłuż kręgosłupa i rozkładamy go na desce na płasko, piersią do góry. Mięso dokładnie osuszamy i nacieramy solą. Skórę lekko luzujemy i wkładamy miękkie masło limonkowo-ziołowe w przestrzenie między mięsem a skórą. Całego kurczaka smarujemy oliwą z miodem i marynujemy w lodówce przez minimum 1 godzinę, a najlepiej przez całą noc.
GRILLUJEMY KURCZAKA
Kurczaka grillujemy na rozgrzanym palenisku, w strefie pośredniego grillowania, z zamkniętą pokrywą grilla. Obracamy go co ok. 15 minut i grillujemy zależnie od wielkości ok. 30-60 minut.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4930,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1232,6 kcal
Tłuszcz
103,2 g
Węglowodany
9,8 g
Błonnik
64,2 g
Białko
64,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Lekki deser wiśniowy
Idealny deser dla seniora? Paweł Małecki podpowiada, jak to zrobić, by było pysznie i odżywczo!

Lody figowe
Przygotuj domowe lody o oryginalnym, figowym smaku, z dodatkiem limonki i orzechów pekan!

Kremowa zupa z pieczonymi grzybami
Ta zupa to gwarancja udanego obiadu! Kremowa, charakterna, wyrafinowana, bardzo aromatyczna, a jednocześnie niezwykle prosta w przygotowaniu! Koniecznie wypróbuj ten przepis.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Grillowana klasyczna kanapka tostowa z salami, serem i sałatą lodową
Ten przepis na kanapkę z grillowanym serem rozpocznie niebiańską przygodę, która będzie hołdem dla odległych, nieodkrytych granic. Każdy kęs przeniesie Cię do niezbadanych galaktyk, obiecując epicką, kosmiczną odyseję!

Kremowa zupa z pomidorów i pietruszki
Kusząca nie tylko smakiem, ale również zapachem i barwą, sycąca zupa łącząca pyszne pomidory z aromatem pietruszki.

Awokado faszerowane pastą bezjajeczną
Idealna propozycja śniadania wielkanocnego dla wegan – awokado faszerowane pastą à la jajeczną! Wypróbujcie przepis Kingi Paruzel!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ciasteczka brownie – wegańskie!
Ekstremalnie czekoladowe, roślinne ciasteczka z miękkim środkiem i chrupką skórką. Łatwe w przygotowaniu i przepyszne w smaku.

Ciasto salceson z jabłkami
Salceson z jabłkami Kingi, to nie pomysł na wytrawną przekąskę, lecz szybkie i proste w przygotowaniu ciasto! Wypełnione dużą ilością jabłek i orzechów z pewnością zasmakuje wielbicielom słodyczy.

Jadalny prezent: gorąca czekolada w słoiku
Taki prezent ucieszy obdarowaną osobę potrójnie: jest estetyczny, zrobiony przez Ciebie i rozgrzewa w najchłodniejsze zimowe dni. Podziel się z bliskimi jadalnym podarunkiem: gorącą czekoladą w słoiczku!