Gorąca czekolada i domowa przyprawa piernikowa • przepis • składniki • przygotowanie
Przyprawa piernikowa zawsze pod ręką! Zobacz, jak zrobić ją w domu! A do tego świetny przepis na gorącą czekoladę piernikową!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY PRZYPRAWĘ PIERNIKOWĄ
Z gwiazdek anyżu wyciągamy nasionka. Umieszczamy je w moździerzu lub młynku do mielenia razem z goździkami, pieprzem, zielem angielskim. Na tarce o małych oczkach ścieramy gałkę muszkatołową. Można użyć startej na tarce kory cynamonu lub mielonego cynamonu. Starte przyprawy przekładamy do moździerza. Całość ucieramy. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na pół. Tępą stroną noża wyjmujemy nasionka. Całość ucieramy, aż powstanie gładka, jednolita przyprawa. Na koniec dodajemy imbir. Gotową przyprawę przekładamy do słoiczka.
ROZDRABNIAMY CZEKOLADĘ
Do pojemnika miksującego przekładamy czekoladę i rozdrabniamy ją za pomocą programugotowanie wg własnych ustawień / czas 10 sekund / obroty 7. Rozdrobnioną czekoladę przekładamy do miski.
PRZYGOTOWUJEMY CZEKOLADĘ
W pojemniku miksującym zagotowujemy mleko i śmietankę, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 4 minuty / temperatura 100°C / obroty 1. Następnie dodajemy czekoladę i przyprawę piernikową. Całość dokładnie mieszamy, aż czekolada rozpuści się w gorącym płynie – wybieramygotowanie wg własnych ustawień / czas 1 minuta / obroty 3. Na koniec do czekolady dodajemy miód, ponownie mieszamy, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 30 sekund / obroty 1.
PODAJEMY CZEKOLADĘ
Gorącą czekoladę przelewamy do filiżanek. Według uznania możemy ją udekorować bitą śmietaną i oprószyć kakao.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1667 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
555,7 kcal
Tłuszcz
39,3 g
Węglowodany
46,6 g
Błonnik
1 g
Białko
9,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Makaron z łososiem
Makaron z łososiem to różnorodność smaków, tekstur i składników. Stwórz lekkie danie z nutą orientu według pomysłu Darii!

Krem cytrynowy w cytrynkach
Delikatny krem cytrynowy z dodatkiem białej czekolady, podany w skórkach cytryn. Doskonały deser na letnie dni – lekki, orzeźwiający i efektowny!

Puszyste dyniowe placuszki
Dyniowe placuszki przygotujesz szybko i w łatwy sposób. Ty i Twoje dzieci pokochacie tę chrupiącą przekąskę!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Philly cheesesteak - kanapka z Filadelfii
Philly cheesesteak to klasyczna amerykańska kanapka pochodząca z Filadelfii, która zachwyca prostotą i wyjątkowym smakiem. Soczyste mięso, ciągnący się ser i mięciutka bułka — czy to nie brzmi wspaniale? Daj się zauroczyć i spróbuj Philly cheesesteak naszego autorstwa!

Karminadle - śląskie mielone
Karminadle to tradycyjne danie kuchni śląskiej, które zachwyca swoją prostotą i smakiem. Śląskie karminadle to idealna propozycja na rodzinny obiad, który z pewnością przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Odkryj z nami, jak przygotować ten klasyczny przysmak w domowych warunkach!

Przekąski sylwestrowe Okrasy
Sekretem udanego przyjęcia jest dobre jedzenie. Skorzystajcie z pomysłów Okrasy na przekąski sylwestrowe!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pikantne kulki z morelami
Masa migdałowa w połączeniu z wiórkami kokosowymi i morelami to deser idealny! A do tego prosty i szybki w przygotowaniu.

Ciabatta z pesto i grillowanym kurczakiem
Ciabatta prosto z grilla, czyli wyjątkowa kanapka we włoskim stylu, która idealnie sprawdzi się na śniadanie lub kolację. Przygotuj ją i przekonaj się, jak dobrze smakuje!

Wegetariańska naan pizza
Pyszne chlebki naan podane w formie pizzy wegetariańskiej: z delikatną cukinią, kukurydzą, pomidorami i mozzarellą.