Gnocchi zapiekane w sosie serowym • przepis • składniki • przygotowanie
Naprawdę szybki i przepyszny obiad z wykorzystaniem gotowych gnocchi. To wyjątkowe danie zapiekane z pysznym serowym sosem, szynką parmeńską i warzywami podbije niejedno podniebienie!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY BESZAMEL
Do garnka wsypujemy mąkę i rumienimy ją delikatnie na małym ogniu. Następnie dodajemy mleko i masło. Całość gotujemy, często mieszając, aż zgęstnieje.
DODAJEMY SER
Ser kroimy na kawałki. Kiedy beszamel jest gotowy, stopniowo dodajemy ser, mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia.
PODSMAŻAMY WARZYWA
Pieczarki kroimy w talarki, a szalotkę w kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i smażymy na niej pokrojone grzyby, aż nabiorą złotego koloru. Następnie dodajemy cebulę i czekamy, co jakiś czas mieszając, aż się zeszkli. Po tym czasie na patelnię wykładamy szpinak i podgrzewamy całość, aż szpinak straci na objętości.
ZAPIEKAMY GNOCCHI
Szynkę parmeńską kroimy na mniejsze kawałki. Parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2276,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
569 kcal
Tłuszcz
27,3 g
Węglowodany
53,4 g
Błonnik
4,3 g
Białko
25 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Lodowy trifle jeżynowo-bananowy
Wyborny deser lodowy z bitą śmietaną łączący różnorodność smaków: słodką nutę banana oraz cierpki smak jeżyn.

Minestrone – zupa z makaronem
Zupa jarzynowa w stylu włoskim, czyli minestrone z makaronem w wykonaniu Karola Okrasy!

Makaron z musem jabłkowym
Połączenie makaronu z ziemniakami, boczkiem i jabłkami na pewno zachwyci niejednego smakosza.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Puszyste dyniowe placuszki
Dyniowe placuszki przygotujesz szybko i w łatwy sposób. Ty i Twoje dzieci pokochacie tę chrupiącą przekąskę!

Pstrąg tęczowy w bekonie
Szybka propozycja oryginalnego obiadu: pieczone ryby wypełnione koperkiem i owinięte plastrami chrupiącego boczku.

Lody chałwowe z serka wiejskiego
Trzyskładnikowe lody chałwowe z dodatkową porcją białka w postaci serka wiejskiego. To pyszny deser w greckim stylu, idealny nie tylko na letni dzień!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Focaccia bezglutenowa
Jedna z najpopularniejszych przekąsek inspirowanych kuchnią Włoch w wersji bez glutenu! Sięgnij po przepis Kingi i przygotuj ekspresową focaccię dla niezapowiedzianych gości!

Sernik bez sera — z jogurtu naturalnego
Sernik z jogurtu naturalnego bez sera to lekka i nowoczesna wersja klasycznego wypieku, który zaskakuje swoją delikatnością. Zamiast tradycyjnego twarogu, bazą ciasta jest jogurt, co sprawia, że sernik jest lżejszy. Doskonały solo, jak i z dodatkiem owoców. Jak zrobić sernik bez sera? Odkryj nasz sposób!

Pieczony bakłażan z indykiem
Niezwykle proste w przygotowaniu i lekkie danie, które świetnie sprawdzi się jako lunch w ciepły dzień. Poznaj idealny przepis na obiad na lato!