Fondant czekoladowy fit • przepis • składniki • przygotowanie
Przepyszny, szybki i niezwykle efektowny deser. Przygotujesz go z zaledwie kilku składników, na wyjątkową okazję i nie tylko.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODGRZEWAMY CZEKOLADĘ I OLEJ KOKOSOWY
Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i dodajemy ją wraz z olejem kokosowym do pojemnika miksującego. Całość podgrzewamy, używając programu„własne ustawienia” / temperatura: 60°C / czas: 6 minut / prędkość: 2.
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA FONDANTY
Do podgrzanych składników dodajemy jajka, erytrytol i izolat białka. Składniki mieszamy, wykorzystując program„własne ustawienia” / czas: 20 sekund / prędkość: 3. Następnie masę zgarniamy ze ścianek naczynia i ponownie mieszamy, używając tych samych ustawień.
PIECZEMY FONDANTY
Kokilki lub foremki natłuszczamy i przelewamy do nich ciasto, mniej więcej do ¾ wysokości. Fondanty pieczemy przez ok. 9-10 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 200°C. Gotowe desery odstawiamy na ok. 2 minuty, wyjmujemy z foremek i podajemy z ulubionymi dodatkami, np. ze świeżymi owocami lub z cukrem pudrem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1080,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
540,3 kcal
Tłuszcz
39,1 g
Węglowodany
30,9 g
Błonnik
4,9 g
Białko
25,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tarta czekoladowo-malinowa
Słodka czekolada zestawiona z lekko kwaskowatym musem malinowym – wypróbuj przepis mistrza cukiernictwa!

Krwawe muffinki
Paweł Małecki pokaże Wam swoje cukiernicze triki, dzięki którym będziecie mogli przygotować mrożące krew w żyłach i jednocześnie pyszne muffiny!

Sernik matcha na zimno
Pyszny sernik na zimno o orzeźwiającym smaku matchy, mleczka kokosowego i limonki. Zainspiruj się produktami w stylu azjatyckim i przygotuj to idealne na lato ciasto!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Szparagi z szynką parmeńską
Grillowane szparagi z szynką parmeńską i przyprawami to przepis na udane grillowanie. Wypróbuj prosty i szybki przepis Karola!

Chachumbar – indyjska sałatka z pomidorów i ogórków
Świeże warzywa pokrojone w kostkę i wymieszane z aromatycznym dressingiem na bazie kuminu rzymskiego oraz kolendry.

Domowa pasta tahini
Pasta tahini, czyli masło sezamowe, to podstawa kuchni Wschodu – składnik humusów, dipów i świetny dodatek do wrapów. Przygotuj jej domową wersję, wykorzystując przepis Karola Okrasy.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Polędwiczki w sosie pieczarkowym po prowansalsku
Mięso w delikatnym sosie, pożywna kasza i surówka. Proste danie, w którym rozsmakuje się cała rodzina!

Wegańskie minidonuty z kremem czekoladowym
Wegańskie, mini i w dodatku czekoladowe? Tak! To donuty Kingi przygotowane z minimalną ilością tłuszczu i bez białego cukru. Koniecznie spróbuj jeśli chcesz, aby Twoje słodkości były bardziej fit.

Zapiekanka makaronowa z brokułami
Szybka zapiekanka makaronowa z brokułami, łososiem i serowym sosem zasmakuje każdemu!