Focaccia. Przepis z burratą i oliwkami • przepis • składniki • przygotowanie
Stworzona do tego, by się nią dzielić! Focaccia z dodatkiem rozmarynu, sera burrata i najlepszej oliwy będzie smakowała każdemu, kto sięgnie po kawałek.

Czas przygotowania
75 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN
Drożdże rozcieramy w letniej (nie gorącej!) wodzie i odstawiamy na chwilę, by zaczęły pracować.
WYRABIAMY CIASTO
Mąkę i sól przesiewamy przez sitko do miski. Dodajemy drożdże i energicznie zagniatamy masę. Ciasto powinno być jednolite, ale jego konsystencja będzie dość luźna i lepka.
PIECZEMY FOCACCIĘ
Zanurzamy palce w oliwie i robimy nimi niewielkie zagłębienia na całej powierzchni wyrośniętego ciasta.
PODAJEMY FOCACCIĘ
Upieczoną focaccię odstawiamy na chwilę do przestygnięcia, a następnie dzielimy na porcje. Na każdy kawałek nakładamy burratę porwaną na mniejsze kawałki. Podajemy z oliwkami. Całość dekorujemy gałązkami świeżego rozmarynu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2280 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
570 kcal
Tłuszcz
29,7 g
Węglowodany
58 g
Błonnik
18,4 g
Białko
18,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zapiekane roladki z tortilli
Smakowita ciepła przekąska nie tylko na przyjęcia: połączenie serów, wędlin oraz pysznego sosu musztardowo-jogurtowego!

Piersi z gęsi w syropie z cytrusów z gnocchi
Smak i aromat pieczonej gęsi, południowych cytrusów i świeżych ziół z pewnością zachwyci Twoich gości!

Biskwity z kremem i owocami
Biskwity, czyli pieczone omlety biszkoptowe, to pyszny pomysł na deser pełen śmietankowego kremu i świeżych owoców. Koniecznie wypróbuj ten przepis na słodką przekąskę!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Beza z truskawkami
Wyjątkowa odsłona klasycznej pavlovej w formie wieńca. Ta krucha i jednocześnie rozpływająca się w ustach beza z truskawkami to idealna propozycja na lato i nie tylko. Spróbuj!

Wytrawne ciasto drożdżowe z jagnięciną i groszkiem
Wytrawne ciasto drożdżowe? Oczywiście! Jeśli jeszcze nie zagościło w Twojej kuchni, to czas nadrobić zaległości!

Babka majonezowa limonkowa
W święta postaw na łatwe w przygotowaniu wypieki i zachwyć się wyśmienitą babką z limonkowym lukrem!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sos czosnkowy
Dla wielu osób sos czosnkowy jest obowiązkowym dodatkiem do pizzy, zapiekanki czy burgerów. Mieszanka wyrazistego w smaku i aromacie czosnku i jogurtu lub innego dodatku białkowego znana jest od wielu wieków i chętnie używana jako dodatek do dań w kuchni wielu kultur. Poznaj wszystkie możliwe warianty przyrządzenia pysznego, aromatycznego sosu czosnkowego!

Chrupiąca ryba z ananasem i warzywami
Mintaj w nowej odsłonie? Świetna propozycja dla fanów orientalnych smaków – do przygotowania w woku lub na patelni.

Ryż z warzywami
Ryż z warzywami smakuje wyjątkowo dzięki dodaniu podprażonych orzechów i soku z pomarańczy!