Fit tarta karmelowo-orzechowa • przepis • składniki • przygotowanie
Fit tarta karmelowo-orzechowa. Ten przepis szybko dołączy do Twoich ulubionych przepisów! Doskonałe połączenie smaków orzeszków ziemnych, wiórków kokosowych i masła orzechowego zachwyci każdego, a tartę przygotujesz szybciej za pomocą termorobota MC Smart. Zobacz ten świetny przepis na bezglutenową tartę!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY DAKTYLE I FORMĘ DO PIECZENIA
Daktyle zalewamy ciepłą wodą i namaczamy przez minimum 30 minut. Spód formy z wyjmowanym dnem o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki lekko natłuszczamy.
MIKSUJEMY CZĘŚĆ SKŁADNIKÓW
Wiórki kokosowe i orzeszki ziemne przekładamy do pojemnika miksującego termorobota MC Smart i miksujemy, używając programu„własne ustawienia” / czas: 30 sekund / obroty: 7.
PRZYGOTOWUJEMY SPÓD TARTY
Uzyskaną masę przekładamy do wyłożonej papierem formy i rozprowadzamy ją na spodzie i bokach na wysokość 4-5 cm. Po tym wstawiamy formę do lodówki.
DODAJEMY DAKTYLE I MASŁO ORZECHOWE
Dodajemy namoczone wcześniej i odcedzone daktyle, dolewamy 100 ml wody, która pozostała po ich namaczaniu, oraz dodajemy masło orzechowe. Wszystko miksujemy, używając programu„własne ustawienia” / czas: 20 sekund / obroty: 6. Silikonową szpatułką zgarniamy masę ze ścianek naczynia.
DODAJEMY ODŻYWKĘ BIAŁKOWĄ I ŻELATYNĘ
Do misy termorobota MC Smart dodajemy odżywkę białkową i rozpuszczoną w 50 ml gorącej wody żelatynę. Zanim dodamy żelatynę – lekko ją przestudzamy. Miksujemy, używając programu„własne ustawienia” / czas: 30 sekund / obroty: 5.
DODAJEMY ORZECHY ZIEMNE
Dodajemy orzechy ziemne i wszystko mieszamy za pomocą programu„własne ustawienia” / czas: 15 sekund / obroty: 2.
WYLEWAMY MASĘ NA SPÓD
Następnie masę wylewamy na wcześniej przygotowany spód i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Misę urządzenia dokładnie myjemy.
DODAJEMY MLECZKO KOKOSOWE I CZEKOLADĘ
Do misy termorobota dodajemy mleczko kokosowe i mieszamy, używając programu„własne ustawienia” / czas: 3 minuty / temperatura: 90°C/ obroty: 2. Po tym dokładamy drobno pokrojoną gorzką czekoladę i również wszystko mieszamy, używając programu„własne ustawienia” / czas: 3 minuty / temperatura: 40°C/ obroty: 1.
WYLEWAMY POLEWĘ NA TARTĘ
Wylewamy polewę na wierzch tarty i rozprowadzamy na jej powierzchni. Rant ciasta możemy posypać orzechami ziemnymi. Tartę wstawiamy na 15 minut do lodówki, po czym wyjmujemy ją z formy i podajemy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3290,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
274,2 kcal
Tłuszcz
18,7 g
Węglowodany
28,2 g
Błonnik
3,8 g
Białko
7,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Brownie z espresso i wiśnią
Szukasz pomysłu na domowy deser? Zobacz, jak przygotować pyszne czekoladowe ciasto z dodatkiem espresso i wiśni.

Boczek pieczony
Boczek pieczony to rewelacyjna propozycja na sycący obiad dla całej rodziny. Chrupiąca skórka i soczyste wnętrze - czego chcieć więcej? Przygotuj się na podróż po smakach i aromatach, które urzekają i zrób z nami pieczony boczek.

Kanapki śniadaniowe
Fantastyczne i proste kanapki wypełnione pieczonym omletem. To doskonały pomysł na dobry początek dnia!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pasztet z soczewicy
Aromatyczny wegański pasztet z dwóch rodzajów soczewicy, ryżu i siemienia lnianego. Pokrojony w grube plastry może być świetnym składnikiem obiadu. Nada się także na kanapki.

Koreczki ze schabem w boczku
Szukasz ciekawego i prostego pomysłu na danie z grilla? Wypróbuj przepis na pyszne koreczki schabowe!

Bezmięsne udka serowe
Czy to udko? Absolutnie nie! Za to ma paluszkową kostkę, pyszną panierkę i serowe nadzienie. Warto spróbować je zrobić i zaskoczyć tą wegetariańską przekąską rodzinę i znajomych podczas kolejnego spotkania.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Chleb do żurku
Chleb do żurku to rewelacyjny sposób na podanie tej tradycyjnej zupy w bardziej klasycznej i efektownej formie. Aromatyczny, chrupiący bochenek nie tylko świetnie komponuje się ze smakiem żurku, ale także sprawia, że danie wygląda bardziej apetycznie i interesująco. Jak zrobić taki chleb? Poznaj nasz sposób!

Powidła śliwkowe z nutą pomarańczy i cynamonu
Sprawdź przepis na powidła, które zachwycą swoim orientalnym smakiem cynamonu i orzeźwiającą nutą pomarańczy. Pyszne!

Krem z buraka z wędzonym twarogiem i wędzoną śliwką
Krem z buraka z wędzonym twarogiem i śliwką? Takie nietypowe połączenie znajdziecie w przepisie Karola.