Dżem rabarbarowo-malinowy • przepis • składniki • przygotowanie
Słodki dżem o smaku kojarzącym się z beztroskimi dniami lata. Pyszny do pieczywa na śniadanie i jako dodatek do herbaty.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 32
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE RABARBAR OBIERAMY
i kroimy na kawałki.
ZAGOTOWUJEMY Z 500
ml wody i gotujemy przez ok. 10 MINUT, AŻ: będzie miękki.
DODAJEMY MROŻONE MALINY,
gotujemy przez kolejne 5 minut.
OWOCE WRAZ Z
sokiem przekładamy na gazę i przecedzamy, a następnie wyciskamy, sok zbieramy.
ZEBRANY SOK MIESZAMY
z sokiem z cytryny, odmierzamy 700 ml (ewentualnie uzupełniamy wodą) i mieszamy z cukrem żelującym w wysokim garnku.
DOPROWADZAMY DO WRZENIA
i gotujemy przez 4 minuty, cały czas mieszając.
DODAJEMY MALINÓWKĘ I
natychmiast przelewamy do przepłukanych gorącą wodą słoików.
SŁOIKI DOBRZE ZAMYKAMY
i odstawiamy na 5 minut, ustawiając je wieczkiem do dołu.
NASTĘPNIE ODWRACAMY I
pozostawiamy do ostygnięcia.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2301,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
71,9 kcal
Tłuszcz
0,1 g
Węglowodany
17,3 g
Błonnik
0,9 g
Białko
0,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pasztet z jelenia i mus jabłkowo-chrzanowy
Karol zachwyci Cię pasztetem z jelenia z żurawinami, kaszą i grzybami! Poznaj przepis na kompozycję doskonałą!

Klopsiki z karpia z suszonymi owocami w sosie piernikowym
Tradycyjny karp w nowoczesnej odsłonie! Niezwykła kompozycja ryby i aromatycznego sosu z suszonych owoców.

Sałatka z kaszy jęczmiennej z fasolą, ogórkiem i granatem
Bardzo orzeźwiająca, ale równie sycąca sałatka na bazie kaszy jęczmiennej jest szybka, łatwa i pasuje na wiele okazji. Przygotuj ją na lunch, na spotkanie ze znajomymi lub na lekki obiad w cieplejsze dni. Pycha!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Serowe piłeczki N3jxioma
Uwaga, nadlatują! N3jxiom pokazuje, jak zaskoczyć Waszych gości serowymi piłeczkami, które podbiją ich podniebienia podczas najbardziej emocjonujących meczów.

Ratatouille z serem pleśniowym
Szukasz pomysłu na obiad dla całej rodziny? Spróbuj ratatouille wg przepisu Kingi! To pełne warzyw danie, które jest klasykiem kuchni w stylu francuskim, z niebanalnym dodatkiem w postaci sera pleśniowego.

Ketchup z cukinii
Czy wiesz, że ketchup można zrobić nie tylko z pomidorów, ale również z cukinii? Ta zaskakująca alternatywa zachwyca swoim smakiem i aromatem. Przygotowanie własnego ketchupu z cukinii jest niezwykle proste i wymaga tylko kilku podstawowych składników, które często mamy już w swojej kuchni. Odkryj nasz przepis na pyszny ketchup z cukinii i wykorzystaj sezonową nadwyżkę tego warzywa!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tort serowy z nutą pomarańczy
Blaty ciasta francuskiego przełożone masą sernikową, a do tego orzeźwiający smak cytrusów. Pyszny deser na wiele okazji.

Bezmięsne udka serowe
Czy to udko? Absolutnie nie! Za to ma paluszkową kostkę, pyszną panierkę i serowe nadzienie. Warto spróbować je zrobić i zaskoczyć tą wegetariańską przekąską rodzinę i znajomych podczas kolejnego spotkania.

Uda kurczaka faszerowane fetą i miętą, z greckimi plackami z cukinii
Drób w towarzystwie świeżych składników kuchni greckiej – fety, oliwek, suszonych pomidorów, cukinii i ogórka.