Duszone warzywa z fasolką i ziemniakami z dodatkiem fety • przepis • składniki • przygotowanie
Greckie danie na bazie warzyw, któremu charakteru dodaje słony ser feta. Lekkie, sycące i naprawdę łatwe w przygotowaniu!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
FASOLKĘ OCZYSZCZAMY.
ZIEMNIAKI OBIERAMY I
kroimy w kostkę o wielkości 1-2 cm.
CEBULĘ KROIMY W
krążki, czosnek w plasterki.
OBA SKŁADNIKI PODSMAŻAMY
na patelni, na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy, aż do zeszklenia, a następnie wyjmujemy.
NA PATELNI PODGRZEWAMY
2 łyżki oliwy, podsmażamy ziemniaki ok. 7 MINUT, OD: czasu do czasu obracając.
DOPRAWIAMY SOLĄ, PIEPRZEM
i 2 łyżeczkami oregano, a następnie wyjmujemy.
FASOLKĘ PODSMAŻAMY NA
rozgrzanej łyżce oliwy przez 3 minuty, doprawiamy solą i pieprzem.Dodajemy ziemniaki, cebulę i czosnek, dolewamy 350 ml bulionu i zagotowujemy.
GOTUJEMY POD PRZYKRYCIEM
ok. 15 MINUT.
POMIDORY KOKTAJLOWE
oczyszczamy.
DODAJEMY DO WARZYW
i dusimy wszystko razem przez 5-8 minut, doprawiamy do smaku.
FETĘ KRUSZYMY I
podajemy z warzywami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1225,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
204,3 kcal
Tłuszcz
12,9 g
Węglowodany
16,7 g
Błonnik
7,8 g
Białko
7,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zapiekane brzoskwinie
Przepyszny deser we włoskim stylu, który pokocha niejeden łasuch. Jego smak doskonale komponuje się z lodami waniliowymi.

Zimowa surówka z czerwonej kapusty z orzechami włoskimi i pomarańczami
Surówka z kapusty i różnych sałat z dodatkiem kawałków pomarańczy z aromatycznym dressingiem i parmezanem. Świetnie połączenie, które odświeży każdy posiłek.

Caprese w oliwie
Spróbuj caprese w innym wydaniu. Z dodatkiem aromatycznej bazylii, zanurzone w oliwie. Doskonale smakuje z chrupiącą bagietką.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Jambalaya z kurczakiem, kiełbasą i krewetkami
Aromatyczny, lekko ostry gulasz inspirowany kuchnią południa Stanów Zjednoczonych. To pełne smaku danie z pewnością zaskoczy całą rodzinę!

Udka w kiszonej kapuście z purée kaparowym
Pyszne nawiązanie do kuchni niemieckiej. Puszyste purée z kaparami i chrupiący kurczak smakują fenomenalnie!

Dżem brzoskwiniowy z wanilią i cynamonem
Idealny dodatek do ciast, deserów i pieczywa. Przechowywany w domowej spiżarni przypomni o ciepłych, słonecznych dniach.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Racuszki z bananami i serkiem twarogowym
Ekspresowy sposób na zdrowe i pożywne śniadanie lub odżywczą przekąskę. Słodki smak racuszków pokocha każdy!

Delikatny włoski sernik z ricottą i malinami
Pyszny deser w stylu włoskim z malinami i prawdziwym włoskim serem. Koniecznie musisz spróbować!

Sałatka z pełnoziarnistym makaronem i wędzonym łososiem
Pomysł na pożywny i pyszny obiad? Wypróbuj przepis Kingi na makaronową sałatkę z fasolką, szpinakiem i wędzonym na gorąco łososiem, polaną kaparowym dressingiem.