Domowe żelki owocowe • przepis • składniki • przygotowanie
Przepis na domowe żelki misie przyda Ci się, jeśli planujesz słodkie przyjęcie dla dzieci. Wykorzystaj recepturę Pawła i zaskocz najmłodszych tym owocowym przysmakiem!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY OWOCOWĄ BAZĘ ŻELKÓW
Przegotowaną i wystudzoną wodę łączymy w miseczce z syropem malinowym. Mieszamy. Do osobnej miski przelewamy sok pomarańczowy.
ŁĄCZYMY SOKI Z ŻELATYNĄ
Do obu miseczek dodajemy po 6 łyżeczek żelatyny. Dokładnie mieszamy z sokiem. Odstawiamy na ok. 15 minut, aż żelatyna napęcznieje.
ROZPUSZCZAMY ŻELATYNĘ
Napęczniałą żelatynę malinową przekładamy do rondelka. Podgrzewamy na małym ogniu, bardzo delikatnie mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Nie zagotowujemy.
WYPEŁNIAMY FORMY
Przestudzoną żelatynę pobieramy za pomocą pipety, a następnie wypełniamy nią silikonową formę do żelków.
SCHŁADZAMY ŻELKI
Formy przekładamy do lodówki na minimum 2 godziny i schładzamy do całkowitego zestalenia się żelków.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
333,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
27,8 kcal
Tłuszcz
0 g
Węglowodany
2,6 g
Błonnik
0 g
Białko
4,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kolorowa ryba w srebrnych papilotach
Ziołowo-warzywna kompozycja z delikatnym łososiem w roli głównej. Idealna na grilla w towarzystwie chrupiącej bagietki.

Zielona zupa z bekonem
Zupa z brokułami, szpinakiem i zielonym groszkiem to porcja zielonych warzyw okraszona chrupiącym boczkiem. Prosty i szybki pomysł na lunch.

Odrywana wieprzowina
Zobacz, co należy zrobić, by na końcu rozrywana wieprzowina była idealnie soczysta, krucha i aromatyczna.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ciasteczka jeżyki
Urocze, kolorowe i kruche ciastka w sam raz dla młodszych członków rodziny. Wypróbuj ten przepis na błyskawiczne w przygotowaniu i pyszne jeżyki i zjedz je ze smakiem!

Kanapka z klopsikami w sosie pomidorowym z burratą
Chrupiąca i aromatyczna kanapka we włoskim stylu? Bardzo proszę! Rustykalne pieczywo, a na nim klopsiki w sosie pomidorowym i kawałki delikatnej, śmietankowej burraty. Marzenie każdego, kto lubi kanapki.

Makaron z porem i pesto z orzechów włoskich
Szybkie w wykonaniu danie na każdą okazję – łatwy makaron z porem i pesto z orzechów włoskich!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pieczona feta z warzywami
Feta w roli głównej! Ten najbardziej znany grecki ser świetnie nadaje się do zapiekania, więc warto przyrządzić go w formie bogatego talerza przekąsek, pełnego warzyw i chrupiących dodatków.

Schab z bazylią i szynką szwarcwaldzką na peperonacie
Plastry mięsa smażone z szynką szwarcwaldzką i bazylią, a do tego warzywny sos – przepis na schab w zupełnie nowej odsłonie.

Konfitura żurawinowa
Żurawiny dzięki zawartości pektyn świetnie nadają się do przyrządzenia konfitury. Ta z przepisu Kingi zachwyca smakiem i aromatem.