Crumble z owocami i ziołowo-cytrynowym cukrem • przepis • składniki • przygotowanie
Crumble to mieszanka owoców zapieczoną pod chrupiącą kruszonką. W tym przepisie dodatkowo wzbogacona ziołowo-cytrynowym cukrem.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY OWOCE
Cytrynę sparzamy, skórkę drobno ścieramy. Listki ziół obrywamy i drobno siekamy. Mieszamy ze skórką z cytryny i cukrem. Jagody, czerwone porzeczki, agrest myjemy i osączamy. Czerwone porzeczki obrywamy z gałązek, agrest oczyszczamy z szypułek. Owoce przekładamy do płytkiego naczynia żaroodpornego. Brzoskwinie, morele i śliwki myjemy, przekrawamy na pół, pozbawiamy pestek i kroimy w cienkie plasterki. Dodajemy do reszty owoców. Posypujemy cukrem z ziołami (zostawiamy 2 łyżki) i delikatnie mieszamy.
PIECZEMY CRUMBLE
Płatki owsiane, brązowy cukier, masło i mąkę zagniatamy i rozkładamy na owocach. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 30-40 minut, aż będzie chrupiący.
PODAJEMY ZE ŚMIETANĄ
Śmietanę ubijamy, dodajemy jogurt i pozostały cukier z ziołami. Podajemy z letnim crumble’em.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2949 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
589,8 kcal
Tłuszcz
31,8 g
Węglowodany
72,3 g
Błonnik
9,2 g
Białko
9,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pulpeciki wieprzowo-wołowe w sosie azjatyckim
Przygotuj się na egzotyczne pulpeciki w azjatyckim sosie z mleczkiem kokosowym, imbirem i pomidorami.

Ciasteczka makowo-migdałowe
Przygotuj pyszne ciasteczka z makiem i migdałami. Doskonała propozycja na świąteczny stół!

Smoothie z żurawinami
Aksamitne smoothie o bardzo owocowym smaku to świetny pomysł na drugie śniadanie lub lunch. Wmiksuj się w ten przepis i sprawdź, jak świetnie smakuje połączenie żurawin i bananów.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Smażone mleko z sosem żurawinowym
Miękki, mleczny środek i słodka, chrupiąca panierka łączą się w tym deserze w stylu hiszpańskim! Sprawdź, jak smakuje fried milk, czyli smażone mleko według przepisu Pawła!

Tatar wołowy w omlecie sojowym
Tatar z jajkiem? Oczywiście! Ale w zupełnie nowy sposób! Spróbuj połączenia siekanego, tatara wołowego z omletem sojowym.

Wytrawny pudding chlebowy
Sycąca i pyszna zapiekanka? To właśnie wytrawny pudding chlebowy! Idealny sposób, aby wykorzystać czerstwe pieczywo i stworzyć obiad pełen aromatycznych serów, który trafi w gusta całej rodziny.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Marynata do karkówki
Marynowanie mięsa to starożytna technika kulinarna, dzięki której różne produkty nabierają zupełnie odmiennego smaku. Jednym z najbardziej popularnych produktów do marynowania jest karkówka. Od marynat pikantnych i intensywnych po delikatne, ziołowe i aromatyczne, możliwości są praktycznie nieograniczone. Poznaj nasz przepis na wyjątkową marynatę do karkówki.

Sylwestrowe przekąski według Karola Okrasy
Sakiewki z ciasta francuskiego, kanapki z krewetkami i roladki z bakłażana – pyszne przekąski nie tylko na Sylwestra!

3 sposoby na ciasto francuskie
Ciasto francuskie to nieskończona liczba smakowych i wizualnych kombinacji, a tych nie może zabraknąć na sylwestra! Sprawdź trzy proste sposoby na pyszne przekąski z ciastem francuskim w roli głównej!