Ciasto ucierane ze śliwkami • przepis • składniki • przygotowanie
Gdy trwa sezon na śliwki, warto zrobić szybkie ciasto ucierane! Delikatny spód, owoce i kruszonka! Łatwy przepis Kingi Paruzel!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY ŚLIWKI
Śliwki myjemy, rozkrawamy na pół i wyciągamy pestki.
UCIERAMY CIASTO
Jajka z cukrem ucieramy ok. 5-6 minut, aż masa będzie puszysta i kremowa. Do miski przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Miksując na małych obrotach, stopniowo dodajemy mąkę na przemian z olejem kokosowym.
PRZYGOTOWUJEMY KRUSZONKĘ
W misce mieszamy sypkie składniki kruszonki, a następnie wcieramy w nie olej kokosowy.
PIECZEMY CIASTO
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Kładziemy ciasto i rozkładamy równomiernie w formie. Śliwki wykładamy na wierzch skórką do dołu. Całość posypujemy kruszonką. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Pieczemy ok. 40 minut. Sprawdzamy stopień wypieczenia drewnianym patyczkiem. Patyczek powinien być suchy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4744,3 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
474,4 kcal
Tłuszcz
19,3 g
Węglowodany
67,3 g
Błonnik
1,1 g
Białko
9,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Deser pascha
Uwielbiasz paschę, ale nie masz cierpliwości czekać aż będzie gotowa? Ten przepis będzie dla Ciebie! Skuś się na pełen bakalii deser pascha.

Ciasto marchewkowe z czekoladą
Jesienne ciasto marchewkowe z pyszną polewą czekoladową pokochają dorośli i dzieci!

Aromatyczna konfitura pomarańczowa
Pyszna konfitura o intensywnym, cytrusowym zapachu. Dodaj ją do ulubionego deseru lub herbaty i ciesz się smakiem!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Łosoś w orientalnej marynacie
Przygotuj smacznego łososia w orientalnej marynacie – ostrym imbirem, słodkim miodem i słonym sosem sojowym!

Chrupiące podudzia kurczaka z kolbą kukurydzy
Kurczak w towarzystwie złocistych kolb kukurydzy z masłem kolendrowym. Właśnie tak zrobisz chrupiącą, zdrową przekąskę.

Pizza z gruszką i serem roquefort podawana z rukolą
To nietypowa wersja pizzy, w której znajdziesz niezwykłe połączenie gruszki i sera. Koniecznie spróbuj tego smaku!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Banoffee w słoiku
Pyszny deser z masą krówkową, bananami i bitą śmietaną podany w słoiku! Idealny do zabrania na piknik lub jako przekąska po domowym obiedzie.

Dynia faszerowana kaszą jaglaną, warzywami i ziołami
Faszerowana dynia to pomysł na sycący lunch, który doda Ci energii, byś mógł sprostać dalszym wyzwaniom. Przekonaj się, jak smakuje połączenie dyni z kaszą jaglaną i warzywami!

Pizza makaronowa
Pizza makaronowa – łatwe danie, które sprawi radość i dużym, i małym!