Ciasto rabarbarowo-malinowe z bezą • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszne ciasto z rabarbarem i malinami, skrytymi pod warstwą chrupiącej puszystej bezy!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZESIEWAMY MĄKĘ I CUKIER PUDER
Mąkę i cukier puder przesiewamy na deskę. Dodajemy zimne masło, cukier wanilinowy – siekamy. Dodajemy jajko, sól, proszek do pieczenia i zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce około 1 godziny. Zimne ciasto kroimy w kostkę o długości około 0,5 cm i wsypujemy na spód formy. Pieczemy około 13-15 minut w temperaturze 180°C.
SMAŻYMY RABARBAR
Rabarbar kroimy na kawałki o długości około 1 cm i przekładamy na patelnię. Dodajemy cukier, masło oraz miód, całość chwilę smażymy. W szklance mieszamy wodę z mąką ziemniaczaną i wlewamy zawiesinę do rabarbaru. Dokładnie mieszamy, cały czas podgrzewając. Na koniec dodajemy maliny i delikatnie łączymy składniki. Owoce wykładamy na wypieczony spód.
NAKŁADAMY BEZY NA CIASTO
Białka jaj z cukrem ubijamy na sztywną pianę (cukier dodajemy stopniowo pod koniec ubijania). Bezę przekładamy na owoce i posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 170°C (jeśli beza zacznie się od góry za mocno rumienić, przykryj ją folią lub wstaw na górną półkę piekarnika pustą blachę).
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2184 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
218,4 kcal
Tłuszcz
8,7 g
Węglowodany
31,7 g
Błonnik
4,6 g
Białko
4,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Marynowane rzodkiewki i sałatka ziemniaczana
Marynowane rzodkiewki to idealny składnik sałatki ziemniaczanej. Koniecznie spróbuj tego połączenia!

Kanapka z pesto z rukoli z selerem
Szukasz pomysłu na łatwą, szybką w wykonaniu, pyszną kanapkę? Wypróbuj przepis Karola Okrasy na kanapkę selerową z pesto z rukoli.

Zupa kukurydziana z cukinią i boczkiem
Zupa kukurydziana to pyszne i rozgrzewające danie, które zdobyło niejeden żołądek. Sprawdź jej nową odsłonę z dodatkiem cukinii i chrupiących skwarków z boczku.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Placki meksykańskie kukurydziane z bananami
Oryginalne, inspirowane Meksykiem placuszki na bazie bananów i purée z kukurydzy. Z sosem czekoladowym smakują wybornie!

Penne z szynką i kremowym sosem z pieczonej dyni
Pulpeciki z szynki, sos dyniowy i makaron - temu połączeniu nie oprze się żadne dziecko!

Pikantne chipsy z buraka z musem z fasoli
Tym razem Karol kusi pyszną przekąską. Chipsy z buraka z musem z fasoli to idealny pomysł na domową imprezę.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pierś kaczki zapiekana z kozim serem
Mięso kaczki z kozim serem, konfiturą figową to świetna propozycja na odświętny obiad w stylu kuchni francuskiej.

Tort cynamonowy
Puszysty biszkopt, słodki mus, pyszna konfitura, gęsta polewa i aromat cynamonu – wszystko w jednym, wyjątkowym deserze!

Zupa meksykańska z mięsem mielonym
Zupa meksykańska z mięsem mielonym to idealny pomysł na obiad inspirowany kuchnią odległego kraju. Sycąca, pożywna zupa z dodatkiem mięsa, pomidorów i fasoli dodaje energii na resztę dnia. Odkryjcie nasz genialny przepis na zupę inspirowaną smakami Meksyku!