Ciasto bez laktozy “Wielkanocny Domek” • przepis • składniki • przygotowanie
Orzeźwiający i pyszny deser, który będzie idealną ozdobą wielkanocnego stołu! Dzięki wykorzystaniu szpinaku i mango zachwyca naturalnymi, wiosennymi kolorami.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODGRZEWAMY PULPĘ Z MANGO
Pulpę z mango i sok z limonki podgrzewamy w rondelku, kiedy będą ciepłe, dodajemy rozpuszczoną w wodzie żelatynę. Podgrzewamy całość jeszcze chwilę, cały czas mieszając, aby składniki dobrze się połączyły. Gotową masę wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut, aby się zestaliła.
UBIJAMY GALARETKĘ NA PIANKĘ
Zestaloną galaretkę wyjmujemy z lodówki i przekładamy do wysokiego naczynia. Do blendera podpinamy końcówkę do ubijania i ubijamy galaretkę na piankę.
CHŁODZIMY PIANKĘ Z MANGO
Piankę z mango przekładamy do rękawa cukierniczego i wciskamy do przygotowanej wcześniej rurki. Następnie chłodzimy ją w zamrażarce przez minimum 1 godzinę.
BLENDUJEMY SZPINAK
Szpinak przekładamy do wysokiego naczynia, wyciskamy sok z limonki i ścieramy z niej skórkę. Całość blendujemy, aż powstanie jednolita masa.
UBIJAMY MASĘ JAJECZNĄ
W misie miksera ubijamy na sztywną pianę białka, stopniowo dodając do nich cukier. Do ubitych białek, po jednym, dodajemy żółtka i jeszcze chwilę ubijamy.
ŁĄCZYMY CIASTO ZE SZPINAKIEM
Do masy jajecznej dodajemy przesiane przez sitko o drobnych oczkach: mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Ciasto dokładnie mieszamy przy pomocy rózgi. Następnie dodajemy zblendowany szpinak i ponownie mieszamy.
PIECZEMY CIASTO
Gotowe ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy tak, aby było jak najbardziej płaskie. Pieczemy je przez ok. 12-15 minut, następnie odkładamy, aby ostygło.
NADAJEMY CIASTU KSZTAŁT
Ręczną tarką delikatnie ścieramy zarumienioną część ciasta, aby miało soczysty, zielony kolor. Ciasto docinamy do przygotowanej wcześniej formy. Ścinki odkładamy na później do dekoracji. Następnie odcinamy ⅓ ciasta (będzie to spód naszego domku). Pozostałe ciasto przekładamy do formy i odstawiamy na chwilę, aby nabrało kształtu.
UBIJAMY ŚMIETANKĘ I MLECZKO KOKOSOWE
W misie miksera ubijamy roślinną śmietankę. Następnie dodajemy do niej tylko gęstą część mleczka kokosowego i dokładnie mieszamy. Do musu dodajemy sok i otartą skórkę z limonki i ponownie mieszamy.
ŁĄCZYMY MUS Z ŻELATYNĄ
Rozpuszczoną żelatynę przekładamy do większej miski i rozrabiamy ją z kilkoma łyżkami musu kokosowego. Tak rozmieszaną żelatynę przekładamy do reszty musu i ponownie energicznie mieszamy.
SKŁADAMY DOMEK
Na ciasto w formie nakładamy ⅔ musu kokosowego. Następnie wyjmujemy zamrożoną piankę mango, odwijamy ją z folii i układamy na musie. Całość przykrywamy pozostałym musem kokosowym. Na to nakładamy wcześniej odciętą ⅓ ciasta.
OZDABIAMY DOMEK
Tak przygotowany domek oprószamy cukrem pudrem. Pozostałe ciasto rozdrabniamy na pył i wysypujemy je dookoła domku, aby przypominało trawę. Domek ozdabiamy też według uznania ozdobami cukrowymi.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2144 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
214,4 kcal
Tłuszcz
7,2 g
Węglowodany
31,1 g
Błonnik
6,6 g
Białko
6,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ajerkoniakowy tort wielkanocny
Paweł Małecki wie, że tort wielkanocny musi robić wrażenie! Przygotuj tort ajerkoniakowy na migdałowym spodzie z żelką żurawinową i minibezami!

Gofry na maślance z sosem z limonki i karmelu
Połączenie maślanych gofrów z sosem z limonki i karmelu to propozycja na pyszny deser w sam raz na letnie dni.

Biszkopt z truskawkami
Biszkopt z truskawkami to niepozorne ciasto, które rewelacyjnie sprawdza się na każdą porę roku. Lekkie ciasto i świeże owoce to ponadczasowe połączenie, które zachwyca swoim smakiem każdego, kto je spróbuje. Chcesz poznać przepis na najlepszy, leciutki biszkopt z truskawkami? Koniecznie sprawdź nasz przepis!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Galette z morelami i rozmarynem
Galette to tarta, którą przygotujesz bez formy! Poznaj przepis na kruche ciasto z morelami, czekoladą i rozmarynem.

Lasagne z mozzarellą i suszonymi pomidorami
Lekka, smaczna i szybka lasagna to świetny pomysł na obiad.

Polędwiczki wieprzowe barbeque z sałatką z fasoli
Soczyste mięso, chrupiący boczek i aromatyczny, pikantny sos. Wyborna kompozycja dla miłośników wyrazistego smaku!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Szynka gotowana na kanapki
Domowa szynka gotowana to doskonały sposób na smaczny dodatek do kanapek. Przygotowanie jej jest zaskakująco proste, a efekt zachwyca delikatnym smakiem i soczystością. Odkryj nasz przepis na znakomitą domową wędlinę!

Sorbet z czarnej porzeczki z melisą cytrynową
Pyszne lodowe orzeźwienie na gorące dni: soczysty kolor i smak owocowego sorbetu połączony z delikatną nutą cytrynową.

Bruschetta z awokado i krewetkami na ostro
Masz ochotę na szybką i aromatyczną przekąskę? Wypróbuj bruschettę, na której królują krewetki i awokado!