Ciastka z jabłkami • przepis • składniki • przygotowanie
Puszyste ciasteczka z jabłkami, migdałami i cynamonem to zdrowa propozycja na podwieczorek nie tylko dla dzieci.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE JABŁKA OBIERAMY,
pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę (powinniśmy otrzymać około 1 szklanki jabłek).
JABŁKA PRZEKŁADAMY DO
miseczki, dodajemy 1 łyżkę cukru i mieszamy razem.
MASŁO UCIERAMY Z
pozostałym cukrem, następnie dodajemy jajko.
W MISCE MIESZAMY
mąkę, sodę, sól, gałkę muszkatołową oraz cynamon.
SUCHE SKŁADNIKI DODAJEMY
do mokrych i mieszamy do połączenia składników.
NA KONIEC DODAJEMY
jabłka oraz posiekane migdały.
CIASTO CHŁODZIMY W
lodówce przez mniej więcej 30 minut.
ZE SCHŁODZONEGO CIASTA
formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
PIECZEMY OKOŁO 15
minut w temperaturze 180 stopni, aż ciasteczka się zarumienią.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2309,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
384,9 kcal
Tłuszcz
19,8 g
Węglowodany
46 g
Błonnik
7,2 g
Białko
7,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kotlety z piersi kurczaka - obiadowy klasyk!
Kotlety z piersi kurczaka to doskonałe danie, które cieszy się dużą popularnością w polskich domach. Przygotowanie kotletów z piersi kurczaka jest szybkie i proste, co czyni je idealnym daniem na każdą okazję. Jeśli jeszcze nie znasz podstawowego przepisu na obiadowe kotlety drobiowe, oto on!

Udka perliczki z pomarańczą i rozmarynem
Pachnąca rozmarynem złocista perliczka, idealnie skomponowana ze smakiem świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego.

Tortilla sandwich z TikToka
Ta tortilla jest nadziana najlepszymi dodatkami! Sprawdź, jak ich połączenie smakuje po zapieczeniu tej niezwykle prostej kanapki, którą przygotujesz w błyskawicznym tempie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ratatouille z serem pleśniowym
Szukasz pomysłu na obiad dla całej rodziny? Spróbuj ratatouille wg przepisu Kingi! To pełne warzyw danie, które jest klasykiem kuchni w stylu francuskim, z niebanalnym dodatkiem w postaci sera pleśniowego.

Zielone curry z kurczakiem i groszkiem cukrowym
Zielone curry z kurczakiem to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni tajskiej, które podbiło serca (i podniebienia) smakoszy na całym świecie. Dziś przedstawiamy Ci przepis na zielone curry autorstwa Karola Okrasy, który połączył tradycyjne tajskie smaki z akcentem w postaci chrupiącego groszku cukrowego.

Łosoś w warzywach na ostro
Wyśmienita mieszanka smakowa w pikantnym stylu: kolorowy miks warzyw podany z soczystym kawałkiem smażonego łososia.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sorbet cytrynowy z 3 składników
Prosty sposób na orzeźwienie w upalne dni! Zobacz szybki przepis Pauli na przepyszny sorbet cytrynowy. Raz, dwa, trzy – składniki i gotowe!

Orientalne wrapy z sałatką z kurczaka
Orientalne tortille z kurczakiem będą świetnym rozwiązaniem, gdy szukasz lżejszej wersji ulubionych przekąsek! Sprawdź, jak przygotować je z wykorzystaniem sałaty rzymskiej.

Kotlety rybne ze szczypiorkiem
Pyszne i delikatne kotleciki uformowane z mięsa mielonego z ryby. Najlepiej smakują z dipem śmietanowym i szczypiorkiem.