Chrupiące musli z rabarbarem i jogurtem • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszne śniadanie lub chrupiąca przekąska. Nasze musli możesz jeść, kiedy tylko masz na to ochotę!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIECZEMY MUSLI Z PRZYPRAWAMI
Mieszankę studencką i płatki owsiane mieszamy z miodem i olejem rzepakowym i rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 150°C przez 20-25 minut, aż będą chrupiące. W trakcie pieczenia obracamy na drugą stronę. Studzimy.
DUSIMY RABARBAR Z CUKREM
Laskę wanilii nacinamy wzdłuż i wyjmujemy z niej nasiona (skórkę zachowujemy). Rabarbar oczyszczamy i kroimy na kawałki. Podsmażamy na gorącym maśle przez 1 minutę. Dodajemy kilka łyżek wody, miąższ wanilii, 50 g cukru i dusimy do miękkości, cały czas mieszając. W razie potrzeby dodajemy większą ilość cukru. Studzimy.
UKŁADAMY WSZYSTKIE WARSTWY
Rabarbar, chrupiące musli i jogurt układamy warstwami w małych szklankach, wierzch posypujemy odrobiną musli. Truskawki oczyszczamy i kroimy na ćwiartki, laskę wanilii kroimy na kawałki. Ozdabiamy nimi gotowe desery. Podajemy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1365 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
227,5 kcal
Tłuszcz
7,8 g
Węglowodany
29 g
Błonnik
11 g
Białko
11 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Szaszłyki kofta z mięsa mielonego z chlebkiem pita i ajwarem
Inspirowane kuchnią grecką pyszne kofty z mielonej wołowiny to świetny pomysł na obiad! Zwłaszcza jeśli podasz je z chlebkami pita, świeżymi warzywami i ajwarem.

Ryba z warzywami w papilocie
Zapiekany z warzywami aromatyczny dorsz w stylu greckim. Z dodatkiem fety, koperku i sosu tzatziki będzie świetnym pomysłem na lekki obiad.

Zielona szakszuka
Zielona wariacja na temat szakszuki – z brukselką, szpinakiem, jajkami i serem feta. Koniecznie spróbuj na śniadanie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Racuszki siłacza i frytki z marchewki
Szukasz sposobu na to, by wprowadzić warzywa do diety dziecka? Wypróbuj przepis Karola na racuszki z brokułów i frytki z marchewki – bez dodatkowej soli!

Włoskie tiramisu na dwa sposoby
Odkryj oryginalny przepis na włoskie tiramisu! Możesz przygotować je w klasycznej wersji z kawą i kakao lub sezonowej – z truskawkami.

Sałatka z krewetek z sosem z limonek
Wyśmienita propozycja dla fanów owoców morza: lekka sałatka z delikatnymi krewetkami i sosem imbirowo-limonkowym.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Domowe lody śmietankowe z kruszonką
Zobacz, jak przygotować wyjątkowy deser! Domowe lody śmietankowe, migdałowa kruszonka i morele zatopione w gorącym syropie cukrowym.

Wegańskie burgery z kotletem z buraków
Fanom kuchni wegańskiej Daria Ładocha serwuje pysznego burgera z kotletem z buraków, którego otulają warzywa i gęsty sos z nerkowców!

Minestrone z pesto z pomidorów
Minestrone to tradycyjna zupa warzywna inspirowana kuchnią Włoch. Przygotuj idealną na lato zupę z pesto z pomidorów, do tego doskonale pasuje chrupiąca bagietka.