Chłodnik ogórkowy z prażonymi migdałami • przepis • składniki • przygotowanie
Gdy jest gorąco, nic tak nie orzeźwia jak lekki chłodnik. W wersji z ogórkiem i prażonymi migdałami jest pyszny!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ PRZYGOTUJ RĘCZNIK
papierowy, blender, blachę i papier do pieczenia.
ROZGRZEJ PIEKARNIK DO
180 stopni C (termoobieg).
CZAS SCHŁODZENIA CHŁODNIKA
: 3-4 godziny Przygotowanie Migdały, sparzone i obrane, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i prażymy na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
NASTĘPNIE WYCIĄGAMY JE
z piekarnika, studzimy, drobno siekamy.
2/3 OGÓRKÓW OBIERAMY
i kroimy w większą kostkę, wkładamy do garnka.
DODAJEMY 2 ZĄBKI
czosnku, sól, biały mielony pieprz, gniazda nasienne pozostałe z krojenia ogórków na małą kosteczkę, kefir, 5-6 łyżek jogurtu typu greckiego i śmietankę.
CHŁODNIK MIKSUJEMY ZA
pomocą blendera, dodajemy część posiekanego koperku, ponownie miksujemy.
DOPRAWIAMY SOLĄ I
białym pieprzem.
MIKSUJEMY RAZ
jeszcze.
POZOSTAŁE OGÓRKI OBIERAMY,
pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę.
RZODKIEWKĘ DOKŁADNIE MYJEMY
i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
DO OGÓRKÓW DODAJEMY
rzodkiewkę i resztę posiekanego koperku.
NASTĘPNIE DODAJEMY POKROJONE
w drobną kosteczkę pomidory suszone i skórkę startą z 1/2 limonki.
MIESZAMY DELIKATNIE ZA
pomocą łyżki.
WKŁADAMY DO LODÓWKI
na 3-4 godziny.
JAJA SCHŁODZONE JAJKA
wybijamy po kolei do wody gotującej się z octem (po dodaniu octu do wody czekamy, aż się zagotuje).
JAJA WBIJAMY DO
wody, najlepiej do foremki (białko jaj musi być ścięte, a żółtko półpłynne), woda nie może gotować się zbyt mocno.
JAJA WYJMUJEMY DELIKATNIE
z wody z octem i układamy je na papierowym ręczniku (odsączamy z octu).
JAK PODAWAĆ CHŁODNIK
przelewamy do miseczki, do chłodnika wkładamy jajo, posypujemy prażonymi i posiekanymi migdałami.
DEKORUJEMY KOPERKIEM LUB
listkami melisy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2594 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
648,5 kcal
Tłuszcz
38,9 g
Węglowodany
50 g
Błonnik
34,8 g
Białko
34,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Musaka z fasolą
Musaka w wyjątkowej odsłonie, czyli z fasolą w sosie pomidorowym. Skuś się na ten przepis w greckim stylu i przygotuj nowe danie obiadowe dla całej rodziny!

Surówka z białej kapusty
Brzmi klasycznie? Zatem sprawdź propozycje, w której pozornie niewielkie zmiany robią prawdziwą różnicę! Ta surówka to Twoje obiadowe must have!

Naleśniki proteinowe z truskawkami
Jaki jest ten pomysł Kingi na śniadanie? Prosty, pyszny, pełen białka i słodki! Przygotuj naleśniki proteinowe z truskawkami i ciesz się pożywnym i smacznym śniadaniem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Placuszki z botwinki z dipem chrzanowym
Niewiele warzyw tak smakuje wiosną jak botwinka! Wypróbuj przepis Kingi na placuszki z młodymi buraczkami i przekonaj się, jak proste i smaczne może być gotowanie ze świeżych składników.

Francuskie paluchy z pesto
Chrupiące, aromatyczne, doskonałe! Paluchy z ciasta francuskiego to przekąska stworzona na przyjęcia. Smakuje każdemu!

Frytki warzywne z trzema sosami
Frytki możesz przygotować z wielu warzyw! Poznaj przepis na frytki z buraków, marchwi i batatów z sosami w trzech kolorach!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wegańskie uszka nadziewane soczewicą
Idealne, postne uszka, które świetnie sprawdzą się w wigilijnym barszczu. Przygotuj te delikatne pierogi pełne aromatycznego farszu, które zaskoczą wszystkich gości!

Świąteczny sernik waniliowy ze skórką pomarańczową
Niezwykle aromatyczny sernik ze słodką, czekoladową polewą – wyjątkowy deser, który z pewnością pokocha każdy łasuch.

Korzenne ciasteczka na Halloween
Zobacz, jak mistrzowski duet Pawła i Jowity przygotowuje smaczne ciasteczka korzenne i ozdabia je w halloweenowym stylu!