Burger z chili i chutney z cebuli • przepis • składniki • przygotowanie
Z cebuli możesz przygotować gęstą konfiturę, która doskonale sprawdzi się jako dodatek do ostrych, mięsnych burgerów! To danie w sam raz na spotkanie przy grillu!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
SMAŻYMY CHUTNEY Z CEBULI
Cebulę obieramy i kroimy w krążki. Oliwę i masło rozgrzewamy na patelni. Krążki cebuli podsmażamy przez 5 minut na średnim ogniu do miękkości. Doprawiamy solą. Dodajemy miód. Cebule karmelizujemy przez 1 minutę, obracając. Dolewamy ocet i smażymy dalej przez ok. 5 minut, aż płyn prawie całkowicie odparuje. Cały czas mieszamy. Doprawiamy do smaku i odstawiamy.
FORMUJEMY BURGERY
Ogórki konserwowe odsączamy i kroimy wzdłuż na paski. Sałatę myjemy i osuszamy. Czosnek obieramy, chili oczyszczamy i pozbawiamy pestek. Oba składniki kroimy w drobną kostkę, zagniatamy z mięsem mielonym. Solimy i formujemy 4 płaskie kotlety.
SMAŻYMY BURGERY
Boczek podsmażamy na patelni bez dodatku tłuszczu przez 2-3 minuty, aż będzie chrupiący, a następnie odkładamy. Oliwę wlewamy na patelnię, smażymy kotlety przez ok. 5 minut z każdej strony, aż będą chrupiące, przyciskając przy tym kilka razy praską do burgerów lub małą przykrywką. W piekarniku podpiekamy bułki do burgerów. Bułki kroimy na pół. Na spodzie każdej bułki układamy liść sałaty i kilka pasków ogórka. Na nich rozkładamy chutney z cebuli i kładziemy burger oraz 2 plasterki boczku, przykrywamy wierzchnią częścią bułki. Podajemy natychmiast po przygotowaniu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2801,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
700,3 kcal
Tłuszcz
39,6 g
Węglowodany
54,7 g
Błonnik
32,6 g
Białko
32,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Philly cheesesteak - kanapka z Filadelfii
Philly cheesesteak to klasyczna amerykańska kanapka pochodząca z Filadelfii, która zachwyca prostotą i wyjątkowym smakiem. Soczyste mięso, ciągnący się ser i mięciutka bułka — czy to nie brzmi wspaniale? Daj się zauroczyć i spróbuj Philly cheesesteak naszego autorstwa!

Tymiankowe pulpety w sosie pomidorowym z masłem orzechowym, podawane z hash browns
Każdy kraj ma swoje pulpeciki, Amerykanie także. Oczywiście nie mogło w nich zabraknąć masła orzechowego...

Płatki śniadaniowe z minipankejków (pancakes cereal)
Jeden z najpopularniejszych przepisów z TikToka w Twojej kuchni! Przygotuj domowe płatki z minipankejków i ciesz się smakiem wyjątkowego śniadania!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka grecka z makaronem z cukinii
Wypróbuj przepis na sałatkę grecką w innej odsłonie! Prawie identyczne składniki z dodatkiem makaronu z cukinii nabierają nowego charakteru.

Kotlety z mielonej wieprzowiny à la Robert Burneika
Zrób hardkorowe kotlety mielone, a w trakcie przygotowania ćwicz swoje mięśnie! Sprawdzona receptura Roberta Burneiki!

Serniczkowe zajączki
Serniczkowe zajączki to idealne słodkie przekąski na Wielkanoc! Te zakręcone bułeczki wymagają odrobiny cierpliwości, gdyż wyrastają całą noc, jednak warto je przygotować. Będą pięknym dodatkiem na każdym wielkanocnym stole.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pizza bianca z kurkami
Wykorzystaj sezon na kurki i przygotuj wyśmienitą, białą pizzę z sosem śmietanowym według przepisu Karola Okrasy!

Pasztet z krewetek i łososia
Oryginalny pomysł na domowej roboty pasztet o intensywnym łososiowo-krewetkowym smaku oraz pięknym kolorze.

Krupnik
Tradycyjne przepisy tylko od Karola Okrasy! Tym razem spróbuj krupniku na wywarze z żeberek z kaszą jęczmienną i ziemniakami.