Bun bo nam bo - wietnamska sałatka z wołowiną • przepis • składniki • przygotowanie
Bun Bo Nam Bo to świeża, aromatyczna i bogata wietnamska sałatka, która łączy w sobie różnorodne smaki i tekstury. Jest to danie, które doskonale sprawdzi się nawet jako danie główne. Przygotuj się na kulinarną podróż do Wietnamu i odkryj, jak łatwo można przygotować to pyszne danie w domowym zaciszu!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
KROIMY I MARYNUJEMY MIĘSO
Kroimy wołowinę w cienkie plastry w poprzek włókien. Przygotowujemy marynatę: obieramy i drobno siekamy czosnek, dodajemy go do miski wraz z sosem ostrygowym i rybnym, cukrem oraz pieprzem. Mieszamy i do marynaty wkładamy mięso. Mieszamy, aby wołowina była nią dokładnie pokryta. Odstawiamy na bok.
PRZYGOTOWUJEMY DRESSING
W misce mieszamy wszystkie składniki na dressing, czyli sok z limonki, ciepłą wodę, sos rybny, cukier oraz czosnek. Odstawiamy.
KROIMY WARZYWA
Ogórka i marchew myjemy oraz obieramy. Kroimy je w julienne, czyli w cienkie słupki: najpierw obieraczką dzielimy warzywa na cienkie plastry, a następnie każdy plaster kroimy w słupki. Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki. Kolendrę oraz miętę płuczemy, osuszamy i kroimy z grubsza.
PRZYGOTOWUJEMY MAKARON I KIEŁKI
W czajniku zagotowujemy wodę. Makaron wkładamy do głębokiego talerza i zalewamy wrzącą wodą. Odstawiamy na 3-4 minuty do napęcznienia. Wrzątkiem przelewamy też kiełki. Makaron odsączamy na sicie i przelewamy zimną wodą. Kroimy na mniejsze kawałki.
PRAŻYMY ORZESZKI
Suchą patelnię rozgrzewamy i wysypujemy na nią orzechy ziemne. Prażymy, potrząsając patelnią, aż orzechy nabiorą miejscami ciemnych śladów.
SKŁADAMY SAŁATKĘ
W miskach lub talerzach układamy makaron ryżowy, a następnie, jedno obok drugiego, układamy świeże warzywa, kiełki i zioła. Na środek wykładamy wołowinę i polewamy całość dressingiem. Posypujemy orzechami i prażoną cebulką.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3524 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
881 kcal
Tłuszcz
30,1 g
Węglowodany
126,9 g
Błonnik
9,9 g
Białko
28,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

3 sposoby na spring rollsy (z łososiem wędzonym, z warzywami, z pieczonym boczkiem)
Z warzywami, boczkiem czy łososiem wędzonym? W najnowszym przepisie Karola każdy znajdzie swój ulubiony przepis na spring rollsy.

Krewetkowo-wieprzowe pulpeciki po wietnamsku z grilla z sałatką z arbuza i ogórka
Intrygujące połączenie owoców morza, mięsa i warzyw, czyli pyszne pulpeciki krewetkowo-wieprzowe, podawane z sałatką.

Tosty z batata i owocowe spring rollsy – lunchbox na słodko
Tosty z batata? Spring rollsy z owoców? Zerknij na przepis Kingi i jej gościa, i sprawdź, jak przygotować pyszny i pożywny lunchbox dla swojego dziecka.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Masło truskawkowe
Mocno truskawkowe, puszyste masło według przepisu Pawła to idealny dodatek do chałki, naleśników, tortów i kanapek na słodko! Zamknij je w słoiczku i użyj, kiedy masz ochotę!

Faszerowane pomidorki koktajlowe
Niespodziewana wizyta gości? Warto mieć w zanadrzu szybki przepis na ciepłą pomidorową przekąskę z serowym farszem.

Ratatouille z serem pleśniowym
Szukasz pomysłu na obiad dla całej rodziny? Spróbuj ratatouille wg przepisu Kingi! To pełne warzyw danie, które jest klasykiem kuchni w stylu francuskim, z niebanalnym dodatkiem w postaci sera pleśniowego.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Spring rolls
Wszystko, co najlepsze w wiośnie na talerzu – chrupkość, kolor i świeżość warzyw, zawiniętych w papier ryżowy z marynowaną wołowiną. To musi być pyszne!

Minitorciki czekoladowo-migdałowe
Zarówno na wyjątkową okazję, jak i bez okazji – minitorciki z musem czekoladowym i amaretto!

Keks
Klasyczny, aromatyczny keks z rumową nutą, słodkim lukrem i bogactwem suszonych owoców. Idealny na święta i rodzinne spotkania!