Botwinka – przepis na zupę z botwiny • przepis • składniki • przygotowanie
Zupa z botwiną to niezwykłe połączenie smaków, które zachwyca już od pierwszej łyżki Ta wiosenna zupa przygotowana z nowalijek, z główną gwiazdą w postaci botwiny, robi się praktycznie sama, a sam proces trwa nie więcej niż 40 minut. Odkryj wraz z nami przepis na najlepszą zupę z botwiny!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA
Marchew, ziemniaki, botwinę oraz koperek dokładnie umyj i osusz na durszlaku. Zwróć szczególną uwagę na łodygi i liście botwiny, które zwykle skrywają na sobie sporo piasku i innych zanieczyszczeń. Najlepiej nalej wody do miski i daj im się w niej wymoczyć przez kilka minut.
KROIMY WARZYWA
Ziemniaki, marchew oraz buraczki z botwiny obierz, a następnie pokrój w większą kostkę lub plasterki. Łodygi i liście botwiny posiekaj na średniej wielkości kawałki.
PODSMAŻAMY SKŁADNIKI
Rozgrzej olej w garnku, a następnie podsmaż na nim ziemniaki oraz marchewkę, aż lekko zmiękną. Po upływie 8 minut zalej warzywa gorącym bulionem. Gotuj przez kolejne 6-7 minut.
DODAJEMY BURACZKI
Do gotującego się bulionu dodaj pokrojone buraczki z botwiny. Gotuj wszystko przez 5 minut.
DODAJEMY ŁODYGI I LIŚCIE
Dodaj łodygi i liście botwinki i gotuj wszystko przez 4 minuty. Dopraw pieprzem oraz solą.
DOPRAWIAMY ZUPĘ
Wyciśnij wprost do zupy sok z połowy cytryny. Dodaj posiekany koperek i wymieszaj. Do kubka wlej śmietanę, a następnie dodaj do niej kilka łyżek ciepłej zupy, aby delikatnie ją zahartować. Tak przygotowaną śmietanką zabiel zupę. Gotową zupę ściągnij z kuchenki i przelej do miseczek. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
618,3 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
103 kcal
Tłuszcz
4,3 g
Węglowodany
14,6 g
Błonnik
2,6 g
Białko
2,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Gofry owsiane
Gofry z płatków owsianych? Z przepisem Kingi i pomocą termorobota MC Smart to możliwe! Wypróbuj ten przepis i rozsmakuj się w chrupiących i ciepłych śniadaniach na słodko.

Karp po żydowsku
Karp po żydowsku to tradycyjne danie wywodzące się z kuchni Żydów aszkenazyjskich ze Środkowo-Wschodniej Europy, które znalazło stałe miejsce na polskich stołach, zwłaszcza podczas wigilijnej uczty. Jak przygotować to pyszne danie? Sprawdź nasz przepis!

Ciastka jak jajka sadzone
Proste i pyszne ciastka, które zaskoczą każdego, kto będzie miał okazję do ich spróbowania. Idealne na Wielkanoc lub jako ukryty, słodki dodatek do śniadania.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Miseczki z tortilli w stylu meksykańskim
Lubisz meksykański styl? Jeśli tak, to spodoba Ci się przepis Kingi na miseczki z tortilli! Przepyszne mięso wołowe razem ze śmietaną, guacamole, warzywami i przyprawami zachwyci podniebienie niejednego smakosza!

Budyń migdałowy z chia
Przygotuj wegański budyń z dodatkiem domowej konfitury porzeczkowej!

Babeczki leśny mech
Wyjątkowe babeczki inspirowane znanym ciastem leśny mech! Wypróbuj najnowszy przepis Pawła i zadbaj o kolorowy, słodki dodatek, który świetnie sprawdzi się chociażby na wielkanocnym stole.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zupa serowo-cebulowa
Zioła, białe wino i serek topiony to sposób Karola na doskonałą zupę cebulową!

Babka śmietankowa
Babka śmietankowa to puszyste ciasto o aksamitnej i lekkiej konsystencji. Dzięki dodatkowi śmietanki jest niezwykle wilgotna, delikatna i rozpływa się w ustach. Jak zrobić taką babkę? Sprawdź nasz przepis!

Pieczona cukinia z dressingiem z pepperoni
Wypróbuj przepis na sałatkę z pieczonej cukinii z ostrym dressingiem, pomarańczami, oliwkami i serem feta!