Biszkopt z masą śmietanową i galaretką • przepis • składniki • przygotowanie
Klasyka letnich ciast – lekki biszkopt, masa śmietanowa, maliny i owocowa galaretka! Sięgnij po sprawdzony przepis Pawła Małeckiego!

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
UBIJAMY BIAŁKA I ŻÓŁTKA JAJ
Białka jaj ubijamy w naczyniu robota na średnich obrotach, stopniowo dodając cukier. Pod koniec ubijania, gdy białka będą sztywne oraz nabiorą perłowego koloru i połysku, dodajemy powoli żółtka jaj. Całość ubijamy na gładką, jednolitą masę.
DODAJEMY SUCHE I MOKRE SKŁADNIKI BISZKOPTU
Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito do ubitych jaj z cukrem. Składniki mieszamy dokładnie i delikatnie przy użyciu rózgi kuchennej. Dodajemy sok z połowy cytryny i olej rzepakowy. Mieszamy.
PIECZEMY BISZKOPT
Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką i delikatnie wyrównujemy z wierzchu. Pieczemy ok. 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C. Aby biszkopt był równy z wierzchu, można go po wyjęciu z formy, gdy jeszcze jest ciepły, odwrócić spodem do góry.
PRZYGOTOWUJEMY KREM ŚMIETANOWY
Schłodzoną śmietankę ubijamy. Żelatynę namaczamy w wodzie, następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do ubitej śmietanki dodajemy cukier puder. Do żelatyny dodajemy kilka kropli soku z cytryny. Dwie łyżki śmietanki dodajemy do żelatyny, mieszamy i przelewamy do reszty śmietanki. Całość dokładnie mieszamy.
PRZYGOTOWUJEMY GALARETKĘ
Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy cukier. Dodajemy maliny. Całość zagotowujemy, a następnie blendujemy. Dodajemy sok wyciśnięty z połowy cytryny, mieszamy. Przecedzamy przez sito. Dodajemy żelatynę namoczoną w wodzie. Mieszamy tak długo, dopóki nie rozpuści się cała żelatyna. Odstawiamy do ostygnięcia.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3693,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
307,8 kcal
Tłuszcz
12 g
Węglowodany
44,6 g
Błonnik
7,9 g
Białko
7,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Bułka na mleku – sposób na czerstwe pieczywo
Czy wiesz, że czerstwą bułkę również można wykorzystać do przygotowania dania? Zerknij na przepis Kingi i zobacz jak przyrządzić pyszną bułkę na mleku. Wystarczy 5 minut i gotowe!

Pierogi z suszonymi śliwkami
Słodkie smaki i świąteczne aromaty połączą się w pierogach Pawła! Sprawdź, jak przygotować śliwkowe nadzienie i migdałową okrasę!

Biała kiełbasa z suszonymi pomidorami
Suszone pomidory oraz papryka konserwowa razem z białą kiełbasą stworzą świetną kompozycję smakową! W sam raz na świąteczny stół!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka jarzynowa tradycyjna
Oto klasyk nad klasykami! Sałatka jarzynowa często gości na polskich stołach, szczególnie podczas świąt i rodzinnych spotkań. Jej bogaty smak i różnorodność składników sprawiają, że rozsmakowują się w niej kolejne pokolenia. Przygotuj z nami tę pyszną sałatkę!

Truskawkowo-malinowe tiramisu
Pyszny deser na co dzień i od święta - tirmisu w wersji truskawkowo-malinowej!

Tort piernikowo-kajmakowy
Na wyjątkową świąteczną okazję proponujemy przepis Pawła Małeckiego na tort piernikowo-kajmakowy z karmelową polewą!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Babeczki red velvet
Poznaj przepis na popularny tort w mniejszej wersji! Te babeczki smakują wyśmienicie!

Tort Bellini
Efektowny tort bez pieczenia? Poznaj przepis!

Jogurtowiec na cieście francuskim
Pyszny jogurtowiec na cieście francuskim z dodatkiem świeżych truskawek, malin, borówek i jeżyn. To świetny pomysł na coś słodkiego w ciepły dzień.