Biscuits and gravy — południowoamerykańskie danie śniadaniowe • przepis • składniki • przygotowanie
Biscuits and gravy to klasycznie danie kuchni południowoamerykańskiej, które zachwyca swoją prostotą i nietypowym połączeniem smaków. Delikatne, maślane bułeczki podawane z kremowym sosem na bazie mleka i aromatycznej kiełbasy tworzą niecodzienną kompozycję. Odkryj z nami smaki amerykańskiego Południa!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
MIESZAMY SUCHE SKŁADNIKI
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, proszek do pieczenia oraz sodę i mieszamy.
DODAJEMY MASŁO
Zimne masło kroimy w kostkę i wrzucamy do miski. Mieszamy, aż powstanie ciasto o konsystencji kruszonki.
DODAJEMY MAŚLANKĘ
Do ciasta wlewamy maślankę i zagniatamy ciasto.
ROZWAŁKOWUJEMY CIASTO
Podsypujemy delikatnie blat mąką i wykładamy na niego ciasto. Rozwałkowujemy je na ok. 3-centymetrowy placek.
WYCINAMY BUŁECZKI
Szklanką wycinamy krążki z ciasta i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
PIECZEMY BUŁECZKI
Blachę z bułeczkami wsuwamy do pieca i pieczemy przez 15 minut, aż staną się puszyste.
PODSMAŻAMY KIEŁBASĘ
Na patelni rozpuszczamy masło. Kiełbasę kroimy w kostkę i wrzucamy ją na rozgrzane masło. Smażymy do momentu, w którym zacznie robić się rumiana. Usmażoną kiełbasę odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ DO SOSU
Na tej samej patelni podsmażamy mąkę na średnim ogniu, cały czas mieszając. Gdy zrobi się jasnobrązowa, dodajemy powoli mleko i mieszamy, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy go solą i pieprzem.
DODAJEMY KIEŁBASĘ DO SOSU
Do sosu dodajemy podsmażoną kiełbasę i mieszamy. Gotujemy jeszcze przez 3-4 minuty.
WYCIĄGAMY BUŁECZKI Z PIECA
Wyciągamy blachę z bułeczkami z pieca i studzimy je.
PODAJEMY BISCUITS AND GRAVY
Gdy bułeczki lekko przestygną, przekładamy je na talerz i polewamy obficie sosem. Pyszne amerykańskie danie jest gotowe!
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5477,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1369,4 kcal
Tłuszcz
91,6 g
Węglowodany
108 g
Błonnik
0 g
Białko
30 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sos czosnkowy
Dla wielu osób sos czosnkowy jest obowiązkowym dodatkiem do pizzy, zapiekanki czy burgerów. Mieszanka wyrazistego w smaku i aromacie czosnku i jogurtu lub innego dodatku białkowego znana jest od wielu wieków i chętnie używana jako dodatek do dań w kuchni wielu kultur. Poznaj wszystkie możliwe warianty przyrządzenia pysznego, aromatycznego sosu czosnkowego!

Burger z fasoli z kremem z mango
Wegetariański burger możesz przygotować z wielu warzyw! Przekonaj się, jak smakuje ten z fasoli i kaszy z kremem z mango!

Bułki do hamburgerów
Domowe bułki do hamburgerów? To prostsze, niż myślisz! Wypróbuj ten przepis i przygotuj prawdziwą, amerykańską ucztę.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Szparagi z mozzarellą i cytrynowym winegretem
Smaczne połączenie zielonych szparagów z delikatną mozzarellą oraz cytrynowym winegretem. Pokochasz ten smak!

Pieczony schab wieprzowy z purèe z selera, pieczoną marchwią i sosem z ciemnego piwa
Sycąca i efektowna potrawa kuchni czeskiej. Mięso, warzywa i ciemny, gęsty sos to doskonała kompozycja smaków.

Dorsz z pesto limonkowym i pieczoną cykorią
Wyszukany pomysł na rybę – filet z dorsza podany z duszoną cykorią oraz aromatycznym pesto na bazie pistacji i parmezanu.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pieczone udka kurczaka z ryżem z warzywami i świeżą miętą
Oryginalny pomysł na rodzinny obiad? Soczyste udka kurczaka wzbogacone smakiem świeżej mięty, podane z ryżem i warzywami.

Polędwiczki wieprzowe z czekoladą
Kolejne doskonałe połączenie mięsa i czekolady! Dodatkowo wzbogacone aromatem koziego sera.

Rurki z kremem z ciasta francuskiego
Masz ochotę na rurki z kremem? Nie biegnij do cukierni – zrób je sam! To bardzo proste! Domowe rurki z kremem według Pawła Małeckiego są przepyszne!