Bigos rybny • przepis • składniki • przygotowanie
Bigos rybny to nietypowa wersja doskonale znanej wszystkim potrawy. Idealne danie dla miłośników ryb!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY FILET Z DORSZA
Dorsza oczyszczamy ze skóry, kroimy na duże kawałki, solimy i oprószamy mąką. Obsmażamy na oleju na złoty kolor.
DUSIMY KAPUSTĘ Z PRZYPRAWAMI
Kiszoną kapustę odciskamy i siekamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek rozgniatamy. Cebulę i czosnek szklimy na oleju, dodajemy kapustę, grzyby, liście laurowe, ziele angielskie i dusimy ok. 10 minut. Dodajemy masło, wodę, majeranek, suszone żurawiny. Doprawiamy pieprzem. Siekamy papryczkę chili. Następnie kapustę doprawiamy sparzoną skórką z cytryny, miodem i posiekaną papryczką chili.
PIECZEMY DORSZA W PIEKARNIKU
W naczyniu żaroodpornym układamy dorsza, obkładamy go kapustą i zalewamy sosem. Pieczemy w piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 170°C (termoobieg).
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2731 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
682,7 kcal
Tłuszcz
43,8 g
Węglowodany
24,8 g
Błonnik
5,8 g
Białko
48,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Łosoś pachnący serem na łożu ze szpinaku
W tym daniu łosoś został potraktowany po królewsku, ułożony na szpinaku i przykryty serem époisses.

Domowy budyń
Nic nie cieszy tak, jak samodzielnie przygotowany deser. Tym bardziej jeśli pysznie smakuje. Sprawdźcie przepis na klasyczny budyń i przygotujcie go samodzielnie.

Odwrócone ciasto z truskawkami
Idealny wypiek dla małych i dużych wielbicieli owoców, czyli odwrócone ciasto z truskawkami. Przygotujecie je według prostego przepisu Pawła – na przykład na Dzień Dziecka!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Serduszkowe muffiny z konfiturą z pomidorów czekoladowych
Przez żołądek do serca? To powiedzenie nabiera mocy, gdy ma się w zanadrzu przepis na muffiny w kształcie serduszek! Są wyjątkowe, bo z konfiturą… z pomidorów czekoladowych. Upiecz je na walentynki!

Kurczak w pomidorach z ryżem (Jollof)
Kurczak doskonale przejmuje smaki i aromaty dodatków, z którymi jest podawany. Zobacz, jak smakuje w połączeniu z ostrym sosem pomidorowym.

Barszcz biały na zakwasie z kapusty kiszonej
Domowy, regionalny, idealny na Wielkanoc! Barszcz biały na zakwasie z kapusty według przepisu Karola to obowiązkowa pozycja w świątecznym menu. Spróbuj!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka z makaronu sojowego podawana z ostrymi klopsikami z mięsa mielonego
Sałatkę makaronową możesz przygotować także w stylu azjatyckim. Poznaj przepis!

Zupa krem z kalafiora z wędzonym twarogiem
Aksamitna, delikatna, z zaskakującym dodatkiem, który nadaje jej wykwintny charakter – zupa krem z kalafiora według przepisu Karola zachwyci każdego. Spróbuj!

Lasagne z mozzarellą, dynią i suszonymi pomidorami
Spróbuj przygotować lasagne w nowej odsłonie - z wykorzystaniem mozzareli i aromatycznych suszonych pomidorów.