Barszcz czerwony z ziemniakami • przepis • składniki • przygotowanie
Barszcz czerwony z ziemniakami to mniej klasyczna odsłona tego pysznego dania kuchni polskiej i ukraińskiej. Idealnie sprawdza się zarówno jako codzienny obiad, jak i świąteczna potrawa, wnosząc na stół bogactwo tradycji i aromatu. Poznajcie sposób na tę smaczną zupę!

Czas przygotowania
100 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Pietruszkę, seler oraz marchew obieramy i kroimy na ćwiartki. Cebulę przekrajamy na pół. Czosnek obieramy z łupin.
PODPRAŻAMY CEBULĘ W GARNKU
W suchym garnku podprażamy cebulę razem z łupinami, aby łupiny lekko się zwęgliły, a środek zarumienił.
OBIERAMY I KROIMY BURAKI
Zakładamy rękawiczki i obieramy buraki ze skórki. Kroimy w średniej wielkości kostkę.
GOTUJEMY WYWAR
Do garnka z cebulą wrzucamy marchew, buraki, ząbki czosnku, pietruszkę i seler. Jabłka przekrajamy na pół i pozbawiamy je gniazd nasiennych, a potem także wrzucamy do garnka. Zalewamy wszystko wodą i ustawiamy na kuchence. Gotujemy na małym ogniu.
DOPRAWIAMY BARSZCZ
Do gotującej się zupy dodajemy sól, pieprz, liście i ziele angielskie. Mieszamy i gotujemy przez godzinę.
PRZYGOTOWUJEMY PUREE ZIEMNIACZANE
Ziemniaki obieramy z łupinek i kroimy w ćwiartki. Wrzucamy do mniejszego garnka i zalewamy wodą. Solimy i gotujemy do miękkości.
WYKAŃCZAMY BARSZCZ
Z garnka wyławiamy wszystkie warzywa i jabłka, ziele i liście laurowe (można z nich przygotować pasztet). Zaprawiamy barszcz zakwasem i cukrem. Mieszamy i przykrywamy. Gotujemy na małym ogniu przez 4-5 minut, ale nie doprowadzamy do wrzenia, następnie ściągamy z kuchenki. W kubku hartujemy śmietanę z odrobiną barszczu i dodajemy do zupy. Mieszamy.
PRZYGOTOWUJEMY PUREE ZIEMNIACZANE
Odlewamy wodę z garnka, a ziemniaki studzimy. Potem rozgniatamy je tłuczkiem. Dodajemy masło, śmietanę i mieszamy, aż uzyskamy gładkie puree.
SERWUJEMY BARSZCZ
Natkę pietruszki myjemy i osuszamy. Drobno siekamy. Do misek wlewamy barszcz, nakładamy czubatą łyżkę puree. Na koniec posypujemy wszystko pietruszką. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2187,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
364,6 kcal
Tłuszcz
6,9 g
Węglowodany
67,7 g
Błonnik
15,4 g
Białko
9,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pożywna sałatka z kiwi, bananami i pomidorami
Niebanalne połączenie warzyw, owoców oraz orzechów polanych miodowo-cytrynowym sosem – idealne nie tylko jako dodatek!

Wegańskie batoniki z masłem orzechowym
Szukasz szybkiej słodkiej przekąski? Oto ona! Te wyjątkowe batoniki, które łączą w sobie słodki smak syropu klonowego z masłem orzechowym i grubo mieloną solą morską idealnie sprawdzą się w tej roli.

Marynata do mięs na grilla
Prosta i aromatyczna marynata, która doskonale podkreśla smak mięs przygotowywanych na grillu, na patelni lub w airfryerze. Wystarczy 10 minut, by stworzyć bazę pełną intensywnych przypraw i składników, które nadadzą mięsu wyjątkowy charakter.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ciasto gryczano-jogurtowe
Upiecz gryczany biszkopt i przełóż go domową konfiturą z suszonych żurawin. Do tego jogurt naturalny i świeże owoce!

Filet mignon – przepis na idealne mięso
Filet mignon to francuska nazwa dla środkowej, delikatnej części polędwicy wołowej, która zachwyca swoim smakiem i aromatem. To danie, które często kojarzy się z eleganckimi restauracjami, można w równie pyszny sposób przyrządzić także w domowym zaciszu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania filet mignon jak najlepsi szefowie kuchni!

Tarta ze śliwkami i orzechami pekan
Poznaj przepis na tartę podwójnie orzechową! Kruche, orzechowe ciasto, karmelizowane orzechy i słodkie śliwki to zachwycające połączenie.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Flan Valencia
Flan to najpopularniejszy deserów w hiszpańskim stylu! Spróbuj wyśmienitej wersji Pawła z brzoskwiniami i likierem.

Tarta czekoladowo-kawowa z jagodami
Słodka tarta bez pieczenia? To możliwe! Zobacz, jak ją przygotować!

Tarta czekoladowa z konfiturą z czarnej porzeczki
Jesteś ciekaw, jak smakuje tarta czekoladowa z konfiturą z czarnej porzeczki? Cukiernik Paweł Małecki podzieli się z Tobą swoim przepisem!