Babeczki marmurkowe z czekoladą • przepis • składniki • przygotowanie
Klasyczna babka marmurkowa w formie… babeczek? Czemu nie! Koniecznie wypróbuj ten pyszny przepis na babeczki, które staną się ozdobą każdego wielkanocnego stołu.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
UCIERAMY CIASTO
W misce umieszczamy 250 g maślanki, cukier, mąkę, proszek do pieczenia, jajko i roztopione masło. Całość ucieramy na jednolitą masę, dodajemy do niej dropsy czekoladowe i dokładnie mieszamy.
DZIELIMY CIASTO
Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy kakao i pozostałe 25 g maślanki i dokładnie mieszamy.
PRZEKŁADAMY CIASTO DO PAPILOTEK
Formę do babeczek wykładamy papilotkami. Każdą z nich napełniamy po połowie jasnym i ciemnym ciastem, a następnie delikatnie je ze sobą mieszamy przy pomocy widelca.
PIECZEMY BABECZKI
Babeczki pieczemy przez ok. 15 minut, aż patyczek po nakłuciu ciasta będzie suchy. Gotowe babeczki wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5272,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
878,7 kcal
Tłuszcz
52,7 g
Węglowodany
91,4 g
Błonnik
0 g
Białko
11,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Jesiotr parzony w maśle z sokiem z kiszonej kapusty i smażoną dynią
Jeśli znudziły Ci się już ryby smażone, koniecznie wypróbuj przepis Okrasy na jesiotra parzonego w maśle!

Pozytywnie zakręcone bananowe smoothie
Pożywny mleczny koktajl to idealny dodatek do śniadania lub podwieczorku. Jego słodki bananowy smak uwielbiają i dzieci, i dorośli.

Zapiekany ser z pistacjami
Doskonałe sery uwielbiają towarzystwo słodkich smaków. Połącz ser camembert i ser langres z idealnie dopasowanymi dodatkami, korzystając z przepisu Karola. To świetny pomysł na impezową przystawkę!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wegetariański bibimbap
Poznaj bibimbap – koreańską miskę rozmaitości, w której warzywa, ryż i sos tworzą niezapomniane połączenie smaków! Spróbuj!

Roladki z indyka z owocami i serem gorgonzola
Doskonałe połączenie indyka faszerowanego serem z sosem z owoców leśnych - wypróbuj!

Tarta Tatin z szalotkami i serem pleśniowym
Znasz przepis na tartę Tatin? Tym razem Kinga przygotowała ją w wersji wytrawnej – z szalotkami i serem pleśniowym. Spróbuj tego połączenia!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pieczony bigos z kurczakiem
Bigos w nowej odsłonie – pieczony, z dodatkiem udek i podudzi kurczaka. To pyszna alternatywa dla bigosu z boczkiem i kiełbasą – nie wymaga ciągłego mieszania, a nadal smakuje wyśmienicie!

Tabbouleh z krewetkami, ananasem i suszonymi pomidorami
Sałatka w bliskowschodnim stylu z kaszą jaglaną, warzywami i krewetkami świetnie sprawdzi się w roli imprezowej przekąski. Sprawdź, jak smakuje i prezentuje się na stole!

Sałatka waldorf
Ta klasyczna sałatka doskonale sprawdzi się na wielu mniej lub bardziej formalnych spotkaniach. Zobacz, jaka jest prosta!